CLS i SSP: Zašto Vesić zagovara ukidanje obaveza konverzije

Vesti 23. maj. 202208:543 komentara
Podeli:
GORAN VESIĆ
Izvor: Tanjug/Predrag Mitić

Predsednik Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović ocenio je danas da je "najava odlazećeg zamenika gradonačelnika Gorana Vesića da će se založiti za ukidanje obaveze konverzije prava korišćenja javnog zemljišta u pravo svojine, vrlo nejasna i potencijalno izuzetno štetna po državni budžet". I potpredsednica beogradskog odobra Stranke slobode i pravde Ana Gođevac kritikuje Vesićevu najavu.

„Zašto bi se država odrekla naknade od konverzije, ostaje pitanje bez razumnog odgovora. Ako je gospodin Vesić nekome nešto obećao, neka obznani kome i šta tačno, a da nanosi štetu državnom budžetu i pravnom sistemu u Srbiji – to ne može“, ukazao je Jovanović u pisanoj izjavi.

On je istakao da je „obaveza konverzije uvedena kako se proces privatizacije ne bi pretvorio u grabež za građevinskim zemljištem, uz gašenje osnovnih delatnosti i otpuštanje radnikaa“.

Kako je naveo, „ova obaveza danas postoji i prilikom kupovine objekata i druge imovine u postupku stečaja, kada država zadržava svojinu nad zemljištem“.

„Zato u ovim slučajevima investitor ima mogućnost da plati konverziju takvog zemljišta u gradjevinsko zemljište nad kojim bi on imao svojinu“, istakao je Jovanović.

Gođevac: Još jedna odluka kojom bi se deo novca uzeo iz džepa Beograđana

Ana Gođevac izjavila je da najava ukidanja naplate konverzije prava korišćenja zemljišta u pravo svojine nije ništa drugo nego još jedna odluka kojom bi se deo novca uzeo iz džepa Beograđana i prebacio onima koji bi na taj način stekli enorman profit i postali vlasnici delova grada.

Ona je podsetila da je još 2010. godine država odlučila da time što je neko kupio fabriku i ima pravo da koristi i zemljište oko fabrike pod uslovom da zadrži delatnost, ne znači da zemljište može da pretvori u stambeni i poslovni prostor bez troška.

„Ukoliko ugasi proizvodnju i želi da zemljište koristi za izgradnju, mora da plati državi naknadu do pune vrednosti tog zemljišta, jer nije kupio zemljište već firmu i fabriku“, rekla je ona i dodala da je zakonima kojima se zahteva plaćanje naknade za zemljište prošireno i na druga lica, uključujući ona koja nisu zemljište priveli nameni, a stekli su prava pre 2003. godine.

Ako zamenik gradonačelnika Goran Vesić govori ono što se SNS sprema da uradi, država će pokloniti privatnim firmama zemljište čiju je ukupnu vrednost nemoguće izračunati, ali je jasno da su u pitanju stotine, a možda i milijarde evra, ukazala je Ana Gođevac, dodavši da će se SSP u instaitucijama boriti i alarmirati javnost kako bi se sprečila nova pljačka Beograda.

Komentari

Vaš komentar