Članovi SNS službenim kolima na sednicu predsedništva, Vučić kaže – ne može tako

Vesti 12. okt 202119:10 > 19:13 66 komentara

Predsednik Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić u više navrata je kritikovao stranačke kolege zbog luksuznih automobila, ali i načina na koji ih koriste. Sudeći po slikama zabeleženim tokom vikenda, ponovo ga nisu poslušali, pa je predsednik morao da da novo obećanje.

Pročitajte još:

Još kao prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić je strahovao da SNS ne postane „biznis-stranka“.

„Imaš dobru platu, sedi u svoje vozilo i dođi na posao“, govorio je Vučić još 2013. godine.

Slični problemi sačekali su ga i na poziciji predsednika Republike, šest godina nakon što je ukazivao na ponašanje državnih funkcionera.

„A znate vi da svaki čovek opsuje majku svaki put onome koji to uradi. Nema nikakve potrebe, niko nigde ne kasni, preko pune linije… Trubi nešto, ne znam kako se to zove što trubi, sirene, blinkeri svetle, jedni drugi, treći, peti… Nisam mogao više da pohvatam iako znate da odmah dobijem koje su čije“, rekao je u junu 2019.

Opet ga nisu poslušali. Više od dve godine nakon ove izjave službeni automobili našli su se ispred prostorija SNS na Novom Beogradu pred početak predsedništva stranke. Ne znamo da li su psovali, ali su pojedini građani ovaj snimak delili na društvenim mrežama.

Predsednik Vučić na naše pitanje o upotrebi službenih automobila za dolazak na stranački skup odgovara – to ne sme da bude slučaj.

„Apsolutno, stoprocentno podržavam vaš zahtev i postaraćemo se da se takve stvari ne dešavaju. Za mene je sramota kad neko potroši tako 619 dinara ili deset puta po 619 dinara ako već nekog nije sramota sto je potrošio 619 miliona evra narodnih para i stavio sebi u džep“, rekao je predsednik Srbije.

Iz Transparentnosti Srbija ukazuju da javnost nema uvek mogućnost da proveri da li se službena vozila zloupotrebljavaju i smatra da je potrebno uvesti neka dodatna pravila poput jasnijeg označavanja takvih vozila.

„Ali i da javne institucije, ministarstva, opštine, a pre svega javna preduzeća objave informacije na koji način se koriste njihova vozila, jer smo videli u nekim od prethodnih kampanja da je bilo slučajeva zloupotreba koje su na nedvosmislen način bile utvrđene od strane posmatrača izbornog procesa“, govori Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija.

Nedovoljno je, kaže, da se ovo pitanje rešava kroz interna uputstva unutar stranke, već je potrebno sistemsko rešenje kroz dopunu zakona.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare