Član Saveta UPK odbio da primi nagradu Lekarske komore Srbije

Vesti 16. dec. 202122:3226 komentara
Podeli:
Izvor: Pixabay

Član Saveta Ujedinjeni protiv kovida (UPK) prof. dr Aleksandar N. Nešković odbio je da primi nagradu Lekarske komore Srbije za istaknuto angažovanje u borbi protiv koronavirusa, saopštio je UPK.

UPK je na svom sajtu objavio reakciju Neškovića na poziv za svečanu dodelu nagrada Lekarske komore Srbije, u kome on, između ostalog kaže da „smatra da tokom čitavog trajanja epidemije, Lekarska komora Srbije nije ni izbliza dovoljno učinila da zaštiti interese lekara i pacijenata i da je svojom neaktivnošću i neprincipijelnošću doprinela stvaranju atmosfere nepoverenja prema medicinskoj nauci i struci i otvorila prostor za nesmetano divljanje antivaksera i nestručnih kolega u medijima“.

„Nastala atmosfera nepoverenja i opšte konfuzije je, po mom mišljenju, značajno doprinela povećanju oboljevanja i umiranja od kovida-19. Lekarska komora Srbije, naravno, nije jedina odgovorna za ovakav razvoj situacije, ali, po mom dubokom uverenju, odgovornost koju sigurno ima je diskvalifikuje da dodeljuje bilo kakva priznanja za angažovanje lekara u borbi protiv pandemije“, napisao je Nešković.

Kao katastrofalan i, kako kaže, svesno i namerno učinjen propust od rukovodstva i organa Lekarske komore Srbije, smatra odsustvo konkretne reakcije na dopis grupe profesora Medicinskog fakulteta u Beogradu iz aprila 2020. godine.

„U tom dopisu se od Lekarske komore Srbije argumentovano zahtevalo da se javno ogradi od brojnih neprofesionalnih istupa Branimira Nestorovića u medijima, u to vreme aktivnog člana Kriznog štaba i redovnog profesora Medicinskog fakulteta u Beogradu. Naime, profesor Nestorović je od početka epidemije u brojnim javnim istupima iznosio naučne neistine, besmislice, nipodaštavao i ismevao opasnost od epidemije i javno promovisao neprimerene obrasce ponašanja, što je doprinelo nekontrolisanom širenju epidemije u Srbiji, masovnom oboljevanju i umiranju stanovništva i, kasnije, lošem odzivu vakcinaciji“, smatra Nešković.

Prema njegovim rečima, na taj dopis LKS je ponudila „objašnjenja koja vređaju inteligenciju i zdrav razum“.

„Onoga dana kada Lekarska komora Srbije bude smogla snage da se, bez obzira o kome se radi, jasno i konkretno odredi u odnosu na neprofesionalizam svojih članova, da konkretno osudi promovisanje naučno nedokazanih ili opovrgnutih teorija i da se jasno ogradi i sankcioniše u skladu sa svojim ovlašćenjima ponašanja svojih članova koja su očigledno suprotstavljena univerzalnim etičkim i moralnim načelima lekarskog poziva, tek tada će, po mom mišljenju, postati kvalifikovana da legitimno daje ‘nagrade i priznanja’ i za nešto što je eventualno učinjeno dobro. Do tada, umesto nagrade, osećam stid“, zaključio je Nešković u pismu.

Komentari

Vaš komentar