Civilno društvo dalo „trojku“ za evrointegracije – ministarka ima drugu računicu

Vesti 05. nov 202119:39 4 komentara

Organizacije civilnog društva u Narodnoj skupštini predstavile su svoje viđenje izveštaja o napretku Srbije, koji je Evropska unija objavila prošlog meseca. Problemi u vladavini prava, slobodi medija uz ekonomski napredak, glavni su zaključci Nacionalnog konventa o EU.

Civilno društvo upozorava, Srbija u prethodnoj godini napredak nije ostvarila. Ocena je trojka kao i prethodne godine. Ministarka za evropske integracije, ipak, ima drugačiju računicu.

„Nije to isto ako je ograničen napredak i ove i prethodne godine, nego je to dodatni napredak u odnosu na napredak ostvaren i notiran u prošlogidišnjem izveštaju“, istakla je Jadranka Joksimović.

Povezane vesti

Dok ministraka ocene iz godine u godinu sabira, Konvent poručuje, ocena je jasna.

„Ministarka je politčar, ona komunicira stvari na drugačiji način i mi to potpuno razumemo. Političari su ljudi koji izađu na izbore, formiraju Vladu i komuniciraju na svoj način. Oni imaju svoje ciljeve, zato je tu civilno društvo da kaže kako stvari objektivno stoje i za nas je trojka trojka“, kaže Nataša Dragojlović, iz Nacionalnog konventa o EU.

Nije se promenila ocena, a nisu ni zamerke.

„Da smo ovakav izveštaj dobili 2018. godine mogli bismo da kažemo da je pomak. Mi već četiri godine govorimo o jednim te istim temama, uključujući Ustav, položaj, nepostizanje nezavisnoti pravosuđa. Ovaj izveštaj, iako možda deluje pozitivniji, za nas, u 2021. godini ne može da se kaže da je zaista pozitivan“, kaže Jovana Spremo, koordinatorka Radne grupe Nacionalnog konventa za EU za poglavlje 23.

Bitno je da vlast zamerke čuje, a kritiku prihvati, jer jedino tako Srbija može da napreduje ka EU smatra politikolog Vuk Velebit.

„Da je vlast malo pametnija ona bi civilno društvo gledala kao saveznika, a EU kao svog advokata u Briselu koji će olakšati put Srbije ka EU. Umesto toga mi imamo sitauciju da se predstavnici civilnog društva nazivaju izdajnicima „, kazao je Velebit.

Zbog takve klime u društvu, smatra civilni sektor, Srbija i stoji u mestu već dve godine, bez ikakvog napretka u pregovorima. Prva šansa da se stvari pomere sa mrtve tačke, već u decembru, kada će Brisel odlučivati zaslužuje li Srbija da otvori dva nova klastera.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare