CINS: Ziđin tuži zbog poreza kako bi jeftinije dolazio do zemljišta

Vesti 10. jun 202208:34 8 komentara
N1/arhiva

Ziđin već godinama pokušava da zemlju koja im je potrebna za širenje njihovih rudnika plati manje nego što je to procenila Poreska uprava, a novi korak u toj borbi su tužbe koje je ova kompanija podnela, piše Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).

Pročitajte još:

Ziđin je podneo četiri tužbe Upravnom sudu kako bi „oborio“ cene zemljišta, piše CINS.

Reč je o slučajevima u kojima se Ziđin, nezadovoljan rešenjima o određivanju poreza, prvo žalio na Poresku upravu u Boru Sektoru za drugostepeni poreski i carinski postupak u okviru Ministarstva finansija. Kada su tu odbijeni, odlučili su se na tužbe Upravnom sudu, piše Centar za istraživačko novinarstvo.

Kako se navodi, Ziđin u tužbama tvrdi da je porez pogrešno obračunat u više stotina rešenja.

CINS-u iz kompanije nisu odgovorili da se ovi postupci odnose na eksproprijaciju, već da je reč o porezu na prenos apsolutnih prava koji se obračunava nakon što kupe neku nepokretnost.

Naime, prilikom širenja svojih rudnika, Ziđin do zemljišta ne dolazi samo eksproprijacijom, već ga i direktno kupuje od vlasnika. Upravo se na takvu kupovinu plaća porez na prenos apsolutnih prava koji odredi Poreska uprava.

Ipak, kako za CINS objašnjava advokat Predrag Savić, bez obzira na vrednost ugovora koji Ziđin sklopi sa vlasnikom zemljišta, Poreska može da odredi porez na osnovu svoje evidencije i ranije naplaćenih poreza, odnosno ranije sklopljenih ugovora o kupovini nepokretnosti u toj oblasti.

Primera radi, ako Ziđin kupi zemljište za dve hiljade evra, Poreska može da odredi porez kao da ono vredi 10 hiljada evra.

„Ziđin je verovatno bio nezadovoljan time (utvrđenim iznosom poreza na prenos apsolutnih prava)“, smatra Savić.

Ukoliko Upravni sud reši tužbe u korist Ziđina, Savić kaže da bi to mogla da bude posredna opasnost i po postupke eksproprijacije poljoprivrednog zemljišta.

Pročitajte ceo tekst OVDE.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare