CINS: Sporna izgradnja male hidroelektrane na obroncima Kopaonika

Vesti 28. jun. 202110:132 komentara
Podeli:
Izvor: N1, Ilustracija

Gradnja mini hidroelektrane Tošovići kod Raške otpočela je iako investitor nije dobio potrebne uslove zaštite prirode, piše CINS.

Bez ovih uslova građevinska dozvola nije smela da bude izdata pa se ova mala hidroelektrana gradi nezakonito, smatra Ljubica Vukčević iz ekološke nevladine organizacije RERI, piše CINS.

Kako piše CINS, prvog maja Rade Pavlović uputio se u rodno selo Kovači, u blizini Raške kako bi tamo sa porodicom proveo praznike.

Otišli su do obale male, brze, planinske reke Planska gde se nalazi zemlja u vlasništvu njegovog oca. Pre ovog obilaska na tom mestu nije bio godinama, a kako je za CINS ispričao, uznemirilo ga je ono što je tamo zatekao.

„Video sam sveže tragove na putu i obeležje od geometra. Znao sam da će tu definitivno da se gradi mini hidroelektrana bez obzira što su investitori pustili priču u selu kako su odustali od gradnje“, kaže Pavlović.

Kasnije tog meseca na Planskoj reci, pored parcele Pavlovićevog oca, niklo je gradilište mini hidroelektrane (MHE) Tošovići. Investitor ove MHE je, piše CINS, firma Mečkari u vlasništvu Milinka Milojevića. Kroz privatne livade i šumarke točkovi mehanizacije i automobila formirali su zemljani put do gradilišta, a predviđeno je da deo reke koji tuda protiče bude stavljen u cevi. Jedna od parcela na tom mestu pripada Pavlovićevoj porodici, a on kaže da ih investitor nije pitao za saglasnost da prođe kroz njihovu svojinu, navodi CINS.

„Oni su doveli bager, mehanizaciju, mešalice, počeli su da kopaju, počeli su da prave vodozahvat, pregradili su reku. Krenulo je jedno totalno uništenje prirode“, kaže on.

Iako je za gradnju ove MHE Opština Raška izdala građevinsku dozvolu u oktobru 2018. godine, CINS otkriva da investitor za to nije prikupio svu neophodnu dokumentaciju.

Milojević nema takozvane uslove zaštite prirode Zavoda za zaštitu prirode Srbije, neophodne za izgradnju MHE. Na osnovu njih investitori od opštine, na čijoj teritoriji žele da grade, traže lokacijske uslove, a potom i građevinsku dozvolu.

Kako su za CINS potvrdili iz Zavoda za zaštitu prirode, MHE Tošovići ne poseduje uslove zaštite prirode.

Advokatica Ljubica Vukčević iz Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) kaže da je u ovom slučaju prekršen zakon s obzirom da su uslovi zaštite prirode neophodni.

„Moraju postojati, moraju se pojavljivati u dokumentaciji, moraju biti vidljivi da li u lokacijskim, da li u građevinskoj dozvoli. Tako da, suštinski, kada ne postoje uslovi zaštite prirode, to je nezakonitost u samom postupku izdavanja lokacijskih uslova, a zatim i građevinske dozvole“, kaže Vukčević.

Investitor Milinko Milojević nije želeo da priča za CINS.

Ceo tekst pročitajte na sajtu CINS.

Komentari

Vaš komentar