CINS: Orban donacijama širi uticaj u Vojvodini

Vesti 26. feb. 202112:295 komentara
Podeli:
Izvor: Attila Kisbenedek/AFP

Mađarska vlada u proteklih 10 godina donirala je više od 70 miliona evra za sport, crkve i medije u Vojvodini, navodi se u objavljenom istraživanju Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), čiji sagovornici to tumače kao pokušaj premijera Viktora Orbana da širi uticaj na ovim prostorima.

Sportska akademija, skupa ograda za fudbalski teren u crkvenoj porti, obnova i rad crkvi čiji sveštenici pozivaju da se glasa za Orbanovu stranku Fides, samo su neke od donacija.

Susedna država finansirala je i informativni sadržaj i kupovinu nekretnina medija koji sadržajem i vlasničkim vezama pokazuju bliskost sa Fidesom.

Oko 12 miliona evra su građani Mađarske platili rad mađarskih medija u Srbiji od 2011. do kraja 2019. godine, a istraživanje CINS pokazuje da je susedna država finansirala informativni sadržaj i kupovinu nekretnina medija koji sadržajem i vlasničkim vezama pokazuju bliskost sa Fidesom.

Blizu granice sa Mađarskom, u Subotici, nalazi se najveća mađarska medijska kuća u Srbiji – RTV Pannon. Vlasnik dve radio stanice, portala i televizije zapošljava 129 ljudi, a RTV Pannon već 15 godina izveštava na mađarskom i srpskom jeziku.

Za taj medij, u čijem sastavu se nalaze TV Pannon, Pannon radio, Subotički mađarski radio i portal PanonRTV, od 2011. do kraja 2019. godine mađarska vlada je preko državne Fondacije Bethlan Gabor uplatila više od devet miliona evra, od čega skoro polovinu 2019. godine.

Osim toga, Fondacija je, zaključno sa 2020. godinom, za Pannon izdvojila još najmanje 3,5 miliona evra, za koje nije poznato da li su isplaćene.

Ulaganje u Totovo Selo pokazuje spoj dve pasije mađarskog premijera Viktora Orbana – sport i religiju.

Na račun rimokatoličke Crkve svetog Josipa radnika je 2012. godine leglo 16.850 evra, ali ulaganje nije imalo veze sa religijom već sportom – novac je, kako piše u dokumentaciji do koje je došao CINS, bio namenjen za podizanje ograde oko jednog od tri fudbalska igrališta, mreže iza golova i male tribine.

Komentari

Vaš komentar