CINS: Navijačima za nerede u Beton hali niže kazne nego učesnicima protesta

Vesti 14. jun. 202110:01 > 10:0119 komentara
Podeli:
Tuča beton hala
Izvor: N1

Navijači koji su u maju tokom proslave titule Crvene Zvezde demolirali restorane u Beton hali osuđeni su na niže kazne nego učesnici prošlogodišnjih julskih protesta, pokazalo je istraživanje koje je objavio Centar za istraživačko nvinarstvo (CINS).

Presude Prekršajnog suda, koje je CINS analizirao, pokazuju da je učesnicima nereda suđeno kao pojedincima, iako se u nekim slučajevima navodi da su zatečeni u grupi, pa su na taj način potencijalno izbegli i zatvorske kazne.

Advokat Ivan Ninić smatra da je reč o dvostrukim aršinima, direktnoj posledici neujednačene sudske prakse i loše kaznene politike koja ne važi isto za sve građane koji se nađu na sudskoj klupi.

Povezane vesti

U analizi CINS se podseća da je, pošto je fudbalski klub Crvena zvezda postala prvak države, 22. maja organizovano slavlje njenih navijača na Savi, ispod Brankovog mosta.

Proslava je započela navijačkim pesmama, bakljadom i vatrometom, ali se pretvorila u tuču i napade navijača na pojedine restorane. Pored Lafajeta, demolirani su i lokali Sakura i Temperament, a policija je te noći privela 129 osoba.

Pred Prekršajnim sudom u Beogradu zbog ovog događaja je sutradan osuđeno njih 38, a sedmoro je oslobođeno.

Pored njih, 10 osoba se zbog nereda našlo pred tužiocem Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu.

Tužilaštvo je 10. juna protiv njih podnelo optužni predlog zbog postojanja opravdane sumnje da su izvršili krivično delo nasilničko ponašanje.

Istraživanje CINS pokazuje da su kazne koje su sudije tom prilikom izricale niže od dosuđenih zbog protesta u julu prošle godine, kao i da su u nekim slučajevima aršini bili drugačiji.

Proteste početkom jula u Beogradu obeležile su scene nasilja, velike količine suzavaca i brojna hapšenja.

Svi koji su u nedelju, 23. maja, osuđeni pred Prekršajnim sudom zbog incidenata u Beton hali prekršili su Zakon o javnom redu i miru, većina je gonjena za nepristojno, drsko i bezobzirno ponašanje, a novčane kazne su se kretale od 5.000 do 31.000 dinara.

U skoro trećini osuđujućih presuda kazna je bila ispod zakonskog minimuma.

Sa druge strane, za isti prekršaj je posle protesta i sukoba sa policijom 2020. godine kažnjeno sedam osoba, ali nijedna kazna nije bila ispod minimuma.

Kazne za kršenje samo ovog člana zakona, koji se odnosi na nepristojno, drsko i bezobzirno ponašanje, bile su veće u odnosu na one izricane navijačima – kretale su se od 10.000 do 80.000 dinara.

Komentari

Vaš komentar