CINS: Država firmama Željka Mitrovića ponovo odložila plaćanje poreza

Vesti 19. maj 202109:59 48 komentara
N1

Firmama u vlasništvu Željka Mitrovića odloženo je plaćanje poreskog duga u ukupnom iznosu od oko 35,6 miliona dinara, pokazuju podaci sa APR-a i zapisnici Poreske uprave, navodi Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).

Ovo nije prvi put da država Mitrovićevim firmama odlaže vraćanje dugova, a iz Poreske uprave za CINS kažu da su informacije oko uslova reprograma tajna, piše CINS.

Pročitajte još:

Kako se navodi, dokumentacija do koje je došao Centar pokazuje da Media Prime Time, registrovana za proizvodnju i emitovanje televizijskog programa, duguje oko 7,8 miliona dinara poreza od čega je skoro polovina kamata.

„Iz zapisnika o stanju poreskog duga vidi se da ova Mitrovićeva firma nije plaćala doprinose i poreze na zarade i neke od prihoda, ali i autorska prava za koja je najviše dugovala – oko 1,1 milion dinara. Za drugu Mitrovićevu firmu, United Food, čija je pretežna delatnost proizvodnja kakaoa, čokolade i drugih konditorskih proizvoda, Poreska uprava je u decembru prošle godine utvrdila da duguje 16,6 miliona dinara. Reč je uglavnom o porezu na dobit, a od te cifre 2,3 miliona predstavlja kamata na dug“, piše CINS.

Za vraćanje oba duga, kompanija Pink je kao sredstvo obezbeđenja založila ukupno 19 vozila, navodi se.

U ugovorima o jemstvu između Pinka i ove dve firme iz februara 2021. piše da će se poreski dugovi plaćati na 24 jednake mesečne rate.

Na pitanja CINS-a pod kojim uslovima su firmama odobreni reprogrami, da li one poštuju dogovorene uslove odnosno redovno otplaćuju dugove i tome slično, iz Poreske uprave odgovaraju da je reč o tajni:

„Svaki dokument, informacija, podatak ili druga činjenica o poreskom obvezniku do kojih se došlo u poreskom, prekršajnom, predistražnom ili sudskom postupku, smatraju se i čuvaju kao tajni podatak“.

Kako CINS saznaje, više od 11 miliona dinara za porez duguje još jedna Mitrovićeva firma – Pink Digital System, piše Centar.

„Firma je danas u likvidaciji, a bavila se proizvodnjom DVD i kompakt diskova. Prema podacima sa sajta Agencije za privredne registre (APR), Pink je kao osiguranje da će dug biti vraćen založio devet putničkih vozila ukupne vrednosti oko 13,9 miliona dinara“, piše CINS.

Kako se dodaje, Željko Mitrović nije odgovorio CINS-u zbog čega je tražio odlaganje ovih poreskih dugova, da li je još nekoj njegovoj firmi omogućen reprogram zbog duga Poreskoj upravi i druga pitanja.

CINS navodi da ovo nije prvi put da država Mitroviću odlaže vraćanje poreskih dugova. Ovaj Centar je 2019. pisao kako je Poreska uprava za četiri godine omogućila Pinku da dug od oko 1,52 milijarde dinara plati na 93 rate.

„Pored toga, TV Pink je tih godina pod nepoznatim uslovima dobijala novac od državne Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza (AOFI). Podaci do kojih je došao CINS pokazali su da je Pink od ove Agencije u periodu od 2014. do 2017. dobio najmanje 1,28 milijardi dinara kredita za izvoz“, piše Centar za istraživačko novinarstvo Srbije.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare