Čim je „ptičica“ obeležila medije, država našla krivca – „i Tviter mrzi Srbiju“

Vesti 18. avg 202119:22 > 21:4434 komentara

Hoće li mediji koje je Tivter označio da sarađuju sa Vladom Srbije imati zbog toga neke posledice? Vlast s ogromnom strašću sada podržava te medije i uspela je da tu potpuno opravdanu kritiku, po običaju, okrene u svoju, zaključak je sagovornika N1.

Čim je plava ptica javno procvrkutala ko su provladini mediji, država je na tu objavu hitno reagovala u stilu „rekla mi jedna ptičica“ i dežurni krivac je isto tako hitno otkriven – i Tviter mrzi Srbiju.

„Nego s kim će da sarađuju, sa tajkunima, lopovima i kriminalcima, najnormalnije je da sarađuju sa Vladom, a to dovodi do drugog pitanja: Ko je u stvari cenzor? Oni su pravi cenzori i jedva čekam da mi isključe Tviter, da budem još jedan Tramp u svetu“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Povezane vesti:

To predsednikovo prozivanje Tvitera, preneli su i svetski mediji.

AP piše sledeće: „Autokratski lider Srbije Aleksandar Vučić izazvao je Tviter da mu zatvori nalog, kao što je to učinio sa Donaldom Trampom, nakon što je nekoliko medija pod njegovom kontrolom ta društvena mreža označila kao povezane s državom. Vučić, bivši ultranacionalista, čvrsto kontroliše medije u Srbiji od kada je došao na vlast pre 10 godina. Srpski provladini mediji, uključujući i državnu televiziju, redovno napadaju nekoliko preostalih nezavisnih medija u Srbiji, tvrdeći da ih kontrolišu korumpirane opozicione ličnosti ili zapadne ambasade“.

„Apsurdno je ovo što je izjavio predsednik Vučić, to je ispod svakog dostojanstva. Najbolji dokaz o čemu se radi, dakle da je Tviter u pravu i da su to mediji koji su podrška vlasti, jeste reakcija vlasti na ovu informaciju Tvitera. Pogledajte sa koliko strašću i sa kolikom srdžbom predstavnici vlasti sada podržavaju te medije“, smatra profesor Fakulteta političkih nauka Rade Veljanovski.

Profesor Veljanovski objašnjava i da među medijima nema apsolutno nezavisnih, ali da je njihova osnovna uloga širenje kritičkog mišljenja, a ne konstantno predstavljanje vlasti u najboljem svetlu. To što je javni servis i grupu privatnih kuća sa nacionalnom frekvencijom Tviter prepoznao kao medije u kojima država kontroliše uređivački sadržaj, može da znači pre svega javnosti u inostranstvu, ne i ovde, poručuje urednik portala Nova Ratko Femić.

„Vučić je reagovao maestralno, evo vidite te svetske moćne kompanije su obeležile nas, vas, medije koje vi pratite, mene su obeležile, ali ja sam spreman da se borim, tako da je on okrenuo tu priču u svoju korist“, kaže Femić.

Javni servis je odluku Tvitera ocenio kao neutemeljenu i političku i zbog toga, kako saopštavaju, RTS neće više objavljivati na toj mreži. Inače, srpski zakon o medijima u članu 6. zabranjuje monopol u javnom informisanju, tj. dominaciju određenog političkog stava i ideologije u većem broju medijskih kuća.

Sagovornici N1 zaključuju da mediji koje je Tivter označio da sarađuju sa Vladom Srbije, ipak, neće zbog toga snositi posledice.

Komentari

Vaš komentar