CIK objavio postupak za procenu kriterijuma za dobijanje prava glasa putem pošte

Vesti 13. jan 202111:32 0 komentara
N1

Kosovska Centralna izborna komisija (CIK) objavila je postupak za procenu kriterijuma za dobijanje prava glasa putem pošte, preneo je portal KoSSev.

Kako je ranije najavljeno, rok za prijavu za glasanje putem pošte je od 13. do 21. januara u 18 sati.

Da bi ostvario pravo glasa putem pošte, kandidat mora da bude punoletan i da dokaže svoj identitet prilaganjem ličnog dokumenta – lične karte, važećeg pasoša, važeće putne isprave, važeće vozačke dozvole ili izbegličke legitimacije.

Za glasanje će moći da se prijave i osobe koje nisu registrovane u kosovskom Civilnom registru, ali će ta lica morati da dokažu da su imali prebivalište na Kosovu 1. januara 1998. godine

„To se može dokazati bilo kojim zvaničnim dokumentom iz tog perioda koji dokazuje da je kandidat za glasanje putem pošte živeo na Kosovu. Dokument, medjutim, treba da je bio važeći najmanje pet godina. Neki od dokumenata koji mogu da služe ovoj svrsi su zdravstvena knjižica, djačka knjižica, račun za komunalne usluge na ime kandidata za ostvarenje prava glasanja putem pošte ili izbeglička legitimacija“, navodi Kossev.

Pravo na glas mogu imati i lica koja su rođena na Kosovu ili čiji je jedan od roditelja rođen na Kosovu, kao i oni koji mogu da dokažu da su na Kosovu živeli u kontinuitetu bar pet godina.

Pravo na glasanje putem pošte imaju i studenti priznatih obrazovnih institucija.

Više detalja o dokumentima koje treba da priloži svaka od kategorija građana koja može da ostvari pravo glasa pogledajte na sajtu CIK-a.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!