Češka za viznu liberalizaciju za Kosovo, ali traži primenu sporazuma sa Srbijom

Vesti 29. sep 202213:428 komentara
Izvor: Pixabay

Ministar spoljnih poslova Češke Jan Lipavski izjavio je u Prištini da češko predsedavanje Evropskom unijom radi na unapređenju procesa liberalizacije viznog režima za Kosovo i da podržava Kosovo u tome.

„Naša poruka je jasna, građani Kosova mogu da računaju na podršku Češke u pogledu vladavine prava, ali i članstva u međunarodnim organizacijama, uključujući EU i NATO“, rekao je Lipavski novinarima.

Pročitajte još

On je istakao da je Zapadni Balkan, uključujući i Kosovo, među regionalnim prioritetima i dodao da su napori Češke usmereni na „napredak u procesu integracije i liberalizaciju viznog režima“.

„Ovo su tehnički sastanci od kojih se očekuje da rezultiraju pozitivnom odlukom za Kosovo, a češko predsedništvo radi na ovom polju i mi to podržavamo“, rekao je Lipavski posle sastanka sa zamenikom premijera Kosova Besnikom Bisljimijem.

Češki zvaničnik je rekao da je za integrisanje u EU potreban dogovor Kosova i Srbije i pozvao na primenu svih dogovora postignutih kroz dijalog.

„Normalizacija odnosa je suštinski aspekt procesa evropskih integracija. Bez uspeha u ovoj oblasti, nemoguće je postići uspeh u približavanju EU. Dve strane moraju poštovati i sprovoditi sporazume postignute dijalogom“, rekao je češki ministar.

Zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi ocenio je da su stvoreni takvi politički uslovi da može da se donese pozitivna odluka o viznoj liberalizaciji za Kosovo.

„Posetili smo sve skeptične zemlje. Mi smo rešili sva pitanja. Imamo okruženje, okolnosti u kojima možemo da donesemo pozitivnu odluku“, kazao je on.

Bisljimi je istakao da je uveren da će Češka „pogurati“ liberalizaciju viza za Kosovo i dodao da je stavljanje Kosova na dnevni red za liberalizaciju 13. oktobra „veoma važan korak, ali ne i konačan“.

„Proces liberalizacije je važan, ne samo simbolički, već i politički, jer će povećati kredibilitet. Obavestio sam Lipavskog da je naša Vlada od početka konstruktivno uključena u dijalog sa Srbijom“, rekao je Bisljimi.

Šef češke diplomatije će se sastati i s predsednicom i premijerom Kosova, Vjosom Osmani i Aljbinom Kurtijem.

Komentari

Vaš komentar