Ceo svet godinama tražio Pink Pantera, a on igrao fudbal za veterane Kaluđerice

Vesti 09. maj 202217:45 34 komentara
Pol Sezan dečak u crvenom prsluku
ALEXA STANKOVIC / AFP

Pripadnik bande „Pink Panteri“ Goran Radojević (47) uhapšen je krajem aprila u Beogradu. Radojević je osuđen za preprodavanje ukradene Sezanove slike „Dečak u crvenom prsluku“. Godinama se nalazio na Interpolovoj poternici. Uhapšen je, čini se, slučajno dok je pred publikom igrao fudbal, a MUP Srbije se o tome iz nepoznatih razloga nije oglašavao, piše nedeljnik "Vreme".

Goran Radojević, alijas Crni (47), svojevremeno se „proslavio“ kao član bande „Pink Panteri“ koja je 2008. godine iz muzeja u Cirihu ukrala sliku Pola Sezana „Dečak u crvenom prsluku“.

Bila je to godinama svetska vest. Tek aprila 2012. godine četvorica članova bande uhapšena su u Beogradu dok su pokušavali da sliku vrednu 100 miliona preprodaju za tri i po miliona evra. Zadužen da pronađe kupca umetninama na crnom tržištu, prema presudi, bio je upravo Goran Radojević, piše „Vreme“.

Zbog toga je 2015. godine pravosnažno osuđen na četiri godine zatvora. Međutim, nikada se nije javio na izdržavanje zatvorske kazne. Umesto u zatvoru, poput svojih pajtosa, Radojević je nastavio da mirno živi u svom domu u Kaluđerici. Policajci su se ponašali kao da je u zemlju propao, te da mu ne mogu ući u trag. Za Goranom Radojevićem 2019. godine raspisana je i Interpolova poternica. Član „Pink Pantera“ izgleda da je živeo po onoj staroj… „kad te traži ceo svet, najbezbedniji si kod kuće.“ I tako je i bilo, sve do 21. aprila 2022. godine.

Tog dana je uhapšen, i to dok je u 18. kolu Četvrte A lige veterana, igrao u timu FK Kaluđerica protv FK Brodarac sa Novog Beograda.

Policajci su tokom poluvremena ušli su na teren i legitimisali igrača veterana Crnog. Ispostavilo se da je reč o „Pink Panteru“ Goranu Radojeviću, za kojim sve svetske policije tragaju već tri godine.

Prema rečima očevidaca za nedeljnik „Vreme“, begunac se nije opirao hapšenju, ali je pitao policajce da li može da završi utakmicu protiv FK Brodarca. Svedoci tvrde da mu je policajac odbrusio: „Umetniče, odigrao si svoje.“

Usledili su povici publike i domaćih igrača: „Policijo, ako izgubimo, krivi ste vi!“ Nisu izgubili, meč veterana završen je nerešeno sa 1:1, a Goran Radojević je otišao u zatvor na četvorogodišnju robiju, piše „Vreme“.

Ovaj nedeljnik dodaje i da je nejasno kako se lopov umetničkih slika, uprkos Interpolovoj poternici, godinama javno skrivao i to u predgrađu srpske prestonice, kao i da je nejasno i zašto MUP Srbije skriva ovu vest od javnosti, umesto da se pohvale da je uhapšen svetski tražen begunac, član bande „Pink Panteri“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare