Ceo Sombor ponosan na Jokića, N1 vas vodi na njegovo terenče i u omiljenu kafanu

Vesti 09. jun 202119:03 > 19:12 16 komentara

Košarkaš Denvera, sprski reprezentativac Nikola Jokić proglašen je noćas za najkorisnijeg igrača NBA lige. Jokić je prvi košarkaš iz Srbije, a tek treći Evropljanin dobitnik velikog priznanja najjače lige sveta. Pritom je srpski centar najslabije rangirani igrač sa drafta koji je postao MVP. Prvi put u istoriji beleži se i podatak da su najkorisniji igrači NBA lige i Evrolige u jednoj sezoni iz iste zemlje, pošto je Vasilije Micić nedavno proglašen za najkorisnijeg igrača u Evropi. A priča Nikole Jokića počela je u Somboru, u kojem je danas bila i naša Ksenija Pavkov.

Iz dana u dan, dolazio je na košarkaški teren u Somboru, na kom je, kao i današnji klinci, pravio prve košarkaške korake. Pod košem sa Nikolom Jokićem tada je bio Dušan Pujin.

Danas slavi titulu druga i bivšeg saigrača, i priča nam kakav je MVP NBA bio, dok je stasavao u juniorima KK Sombor.

POVEZANE VESTI:

„Što se ovako karaktera tiče, Nikola je isti kao i sada – tako malo flegmatičan, opušten. Što se tiče koršarke – oduvek dominantan tu nema šta, i kroz mlađe kategorije. Zna se da je uvek voleo da jede, manje više smo svi voleli, ali on se isticao i po tome, pa uvek je bilo oko toga nešto, znam da se tata šalio: ‘Nikola, požuri, hajde, mama je nadrobila keksa u kadu'“, priseća se Pujin.

Tada dežmekasti dečak, uporno je šutirao na koš lokalnog terenčeta. I koš po koš, njegova karijera se ubrzavala vrtoglavom brzinom. Ne plaši se čak ni velikih grešaka – natpis je na muralu sa njegovim likom na zidu nekadašnje osnovne škole.

MVP iz Sombora postao je ponos nacije i grada, što se vidi i iz reči Somboraca sa kojima je razgovarala ekipa TV N1:

„Velika stvar za Sombor, za njega, za srpsku košarku, za srpski sport.“

„Najbolji je. Živ bio sto godina i da ga vidimo ovde.“

„Čak imam i sliku sa njim. Bio je vamo u oktobru, pa sam se slikao sa njim kad sam prolazio i sad mi baš drago, imam sa MVP-jem sliku.“

U rodni grad Jokić se redovno i rado vraća. O mirnoj varoši na severu Bačke pevao je posle pobeda na američkim terenima. Ovde je dovodio i trenera i saigrače iz Denver Nagetsa. U srcu grada je i kafana u koju redovno svraća u kojoj je nastao i snimak Jokića kako pleše bez majice.

salaš u srcu grada
N1

„Tako je, znači upravo na ovoj klupi, gde mi sad sedimo“, kaže za N1 Miodrag Terziovski, vlasnik „Salaša u srcu grada“.

„Ta slika je obišla ceo svet, iznad je ovo drvo, tako da su oni napisali da se to desilo u nekoj šumi, kasnije je ispod bio komentar, ‘Salaš u srcu grada, čudna šuma je to'“, dodaje Terziovski i nastavlja:

„Svi smo mi ponosni na njega što je Somborac i predstavlja Sombor u lepom svetlu, dođe ovde često, dolazio je još kao mali pre nego što je postao zvezda i tad su ga svi voleli, znači nije da ga vole samo zato što je zvezda, a on danas, od kad je zvezda i dalje voli ovde sve Somborce i ponaša se sasvim normalno i prizemno i svi su ponosni na njega.“

Na pitanje ponaša li se Jokić danas kao zvezda kad kroči u kafanu, Terziovski kaže da proslavljeni košarkaš ne očekuje nikakve posebne tretmane.

„Čak konobari ga toliko obožavaju da su spremni da prospu ovde crveni tepih, ali on je tipa ‘momci, dajte mi mesto za šankom da popričam sa vama’, počasti ih, popije obično naše domaće pivo, ne smem da kažem koje, je l’, tako da skroman i dobar dečko je i dalje“, ističe vlasnik „Salaša u srcu grada“.

Voleli su ga oduvek, a opet, tog februara 2011. niko navodno nije hteo sa njim na basket. Već je svetski postala poznata ona njegova objava na društvenim mrežama „hoće li neko na basket“, a niko mu nije odgovorio.

„Znam za tu anegdotu isto, ali ne znam, naigrali smo se mi basketa, nije da nije imao s kim, ali eto“, kaže Pujin.

Danas na istom terenu na kom je savladavao osnovne korake, u koš ubacuju neki novi klinci. I možda će baš jedan od tih dečaka nastaviti stazama somborskog MVP-a.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare