Cenzolovka: Nastavlja se suđenje za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije

Vesti 01. feb. 202117:00 > 17:011 komentar
Podeli:
Izvor: Fondacija Slavko Ćuruvija/Predrag Mitić

Ponovljeno suđenje u slučaju ubistva novinara i izdavača Slavka Ćuruvije, posle niza odlaganja u novembru i decembru prošle godine, biće nastavljeno sutra, piše Cenzolovka.

U utorak, 2. februara, i naredna tri dana u nizu, pred tročlano sudsko veće Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu sešće samo trojica okrivljenih – Radomir Marković, Milan Radonjić i Ratko Romić, dok je Miroslav Kurak godinama u bekstvu.

Gotovo 22 godine od ubistva, proces utvrđivanja odgovornosti nalazi se u novoj neizvesnoj fazi.

Prvostepeno suđenje trajalo je četiri godine i obeleženo je brojnim opstrukcijama, svedocima koji su iznenada obolevali od zaboravnosti, odlukama suda da izuzme najvažnije materijalne dokaze, podseća Cenzolovka.

Zatim je i ta prvostepena presuda, do koje se došlo s mnogo muke, pala na Apelacionom sudu jer je, kako je ocenio sud, „nerazumljiva“, „protivrečna“, a pre svega je u pitanju prekoračenje optužnice.

Najveća slabost presude je, sudeći prema obrazloženju apelacije, u tome što je kao neposrednog izvršioca i nalogodavaca označila N. N. lice.

Odluka Apelacionog suda da postupi šematski i po ustaljenoj praksi vrati predmet prvostepenom veću, umesto da otvori pretres i tako skrati postupak koji već predugo traje, izazvala je mnogo negodovanja u domaćoj i međunarodnoj medijskoj zajednici.

I pored šest godina razvlačenja, procesa (suđenje okrivljenima za ubistvo počelo je 2015. godine), interesovanje za utvrđivanje odgovornosti za ubistvo novinara koji se suprotstavio zločinačkom režimu Slobodana Miloševića ne jenjava, navodi se na sajtu Cenzlovoke.

Komentari

Vaš komentar