Centar za nestalu i zlostavljanu decu: Broj nestalih je u porastu

Vesti 29. avg 202215:38 2 komentara
policija
Shutterstock

Centar za nestalu i zlostavljanu decu je, povodom Međunarodnog dan nestalih - 30. avgusta, saopštio da je broj nestalih u porastu i da je prema statistici Ministarstva unutrašnjih poslova prošle godine u Srbiji prijavljen nestanak 2.830 punoletnih osoba, od kojih je pronađeno 2.785, što znači da 45 porodica i dalje traga za svojim najdražima.

U saopštenju Centar je naveo da su brojevi u porastu u poređenju sa 2020. godinom tokom koje je prijavljen nestanak 1.372 punoletne osobe, uz napomenu da se o nestancima tek nedavno počelo da se govori u javnosti, dok su pre toga i nestala lica i njihove porodice za sistem bili skoro nevidljivi.

Jedan od načina kako Centar za nestalu i zlostavljanu decu doprinosi vidljivosti nestalih lica i pomaže pri njihovom pronalasku je javni Registar nestalih lica – www.nestalisrbija.rs.

Na toj platformi svaki građanin može besplatno da prijavi nestanak, ali i da se javi operaterima ukoliko je video nekog ko se vodi kao nestalo lice.

Na besplatnoj liniji Registra (0800/200-880) svaki građanin koji je doživeo nestanak bliske osobe i prolazi kroz težak period, može zatražiti besplatnu konsultaciju s psiholozima.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare