Centar za ekologiju: Srbija da ukine termoelektrane i odustane od nuklearke

Vesti 29. dec 202111:45 35 komentara
Ina FASSBENDER / AFP

Predstavnik Centra za ekologiju i održivi razvoj Zvezdan Kalmar izjavio je da energetika Srbije mora da bude diverzifikovana i da je rešenje u izgradnji hidroelekrana i povećanju energetske efikasnosti kuća, a da termocentrale treba ukinuti do 2035. godine i odustati od ideje izgranje nuklerne elektrane.

Pročitajte još:

On je na konferenciji za novinare pozvao da se istraži na koji se način Elektroprivreda Srbije godinama vodi, kako je došlo do toga da EPS nema ugalj i zašto se ložilo blato, te istakao da se zbog takvih stvari gube licence i direktor odmah daje otkaz.

Kalmar je ukazao da je Srbija 2011. godine uzela kredit od više od 150 miliona evra za homogenizaciju, odnosno nabavku mašine za mešanje uglja boljeg i goreg kvaliteta, kako bi se dobijao standarni ugalj, i rekao da nadležni treba da objasne da li homogenizacija radi ili ne.

On je istakao da uz uvođenje takse na ugljen-dioksid EPS neće moći likvidno da posluje, čak ni nove termocentrale.

Kako je rekao, proces odsumporavanja u termocentralama košta po jednom objektu 100 do 200 miliona evra, a prema njegovoj računici za odsumporavanje u Srbiji potrebno je najmanje 800 miliona evra.

Kalmar je dodao da osumporavanje zahteva povećanje količine uglja kako bi se proizvela ista količina struje, kao i da redukcija sumpor-dioksida povećava količinu ugljen-dioksida, te da do 2035. treba zatvoriti termocentrale.

Dodao je da bi za novac koji bi trebalo da bude utrošen na odsumporavanje moglo da se izoluje 200.000 do 300.000 domaćinstava, što bi prema njegovim rečima drastično smanjilo potrošnju struje.

Govoreći o predlozima da Srbija izgradi nuklearnu centralu, Kalmar je ukazao da izgradnja velike nuklearne centrale zahteva 10 do 15 godina i naveo da je Finska nedavno pustila u rad centralu posle 20 godina gradnje.

Kako je dodao, nuklearna centrala zahteva i kadrove koje Srbija nema i ne može da ih školuje za kratko vreme, a da bi sve dobro funkcionisalo neophodna su stroga regulatorna tela.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare