Centar modernih veština nakon opoziva ambasadora: Vlada ne poštuje potpisano

Vesti 21. maj. 202116:48 > 16:53
Podeli:
Izvor: N1

Centar modernih veština, reagujući na vest o opozivu ambasadora Srbije u Poljskoj, u saopštenju ističe da se Srbija obavezala Vašingtonskim sporazumom da će raditi na tome da u "69 zemalja u kojima je homoseksualnost kažnjiva dođe do njene dekriminalizacije". Iz Centra navode da je važno podržati gest međunarodne solidarnosti sa LGBTI zajednicom u Poljskoj, što je ambasador Nikola Zurovac demonstrirao svojim potpisom, uz konstataciju da "Vlada Srbije ne poštuje potpisano".

Ambasador Srbije u Poljskoj, Nikola Zurovac, smenjen je na sednici Vlade Srbije. Njegovu smenu ranije je najavio ministar spoljnih poslova Nikola Selaković. Zurovac je, sa još 48 ambasadora, potpisao pismo podrške poljskoj LGBT zajednici, bez konsultacija sa Beogradom. Poljska strana je zbog toga otkazala posetu ministru Selakoviću. Ambasador Nikola Zurovac isto pismo potpisivao je i prethodnih godina, ali zbog toga nije bilo nikakvih problema.

Premijerka Srbije Ana Brnabić ranije danas je izjavila da je ambasador Srbije u Poljskoj Nikola Zurovac opozvan zbog toga što nije poštovao proceduru predviđenu protokolima Ministarstva spoljnih poslova Srbije, i dodala da nije problem sadržina pisma koje je potpisao.

Povezano:

LGBTI zajednica u Poljskoj se godinama nalazi na udaru tamošnjih desničarskih, klerikalnih i tradicionalističkih vlasti, navode iz Centra modernih veština u saopštenju, dodajući da  „desničarska vlast u Poljskoj godinama ograničava pre svega ženska, ljudska prava i prava LGBTI zajednice“.

„Podsećamo da se država Srbija Vašingtonskim sporazumom obavezala da će „raditi na tome da u 69 zemalja u kojima je homoseksualnost kažnjiva dođe do njene dekriminalizacije.“ Time smo se kao država na globalnom nivou obavezali da ćemo se boriti za prava LGBTI osoba. Pored toga Vlada Srbije koja se hvali poštovanjem ljudskih prava na ovaj način reaguje na gest međunarodne solidarnosti sa LGBTI zajednicom u Poljskoj. Ministar Selaković je izbegao da se odredi o sadržini pisma što upućuje na suštinu problema. Očigledan je izostanak njegove podrške poštovanju prava LGBTI zajednice u Poljskoj, a i globalno“, navode u saopštenju iz Centra modernih veština.

Centar, ističući da podržava LGBTI zajednicu u Poljskoj, zaključuje: „Još jednom Vlada Srbije svojim dvostrukim standardima vrednosno udaljava Srbiju od progresivnih snaga unutar EU. Ovo je još jedan dokaz lutanja Srbije i nerazumevanja procesa evropskih integracija. Nije ni čudo što smo se u tom procesu zaglavili“.

Komentari

Vaš komentar