Čen Bo: Stav Kine o Kosovu jasan, jednostrana akcija nije u interesu mira

Vesti 29. sep. 202111:01 > 11:0214 komentara
Podeli:
Aleksandar Vučić, Čen Bo
Izvor: FoNet/Božana Pavlica

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa ambasadorkom Kine u Srbiji Čen Bo, koja je istakla da je stav kineske strane o pitanju Kosova i Metohije dosledan i jasan i da smatra da "jednostrano preuzeta akcija nije u interesu mira i stabilnosti regiona".

Međunarodna zajednica treba ravnopravno da tretira sve strane, dvojaki standard nije u korist rešavanja problema, navela je ambasadorka Čen, saopštila je Služba za saradnju s medijima predsednika Srbije.

„Kineska strana poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije po pitanju Kosova i Metohije, razume i podržava legitimne zahteve Srbije, uključujući one po pitanju zaštite bezbednosti i legalnih prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, u nadi da će svi dosad postignuti sporazumi dve strane biti strogo ispoštovani“, prenela je Čen zvanični stav kineske strane.

Vučić je zahvalio predsedniku Kine Si Đinpingu i kineskoj državi i partiji na podršci po pitanju Kosova i Metohije.

Ovom prilikom je Vučić uručio Čen čestitku upućenu predsedniku Siju povodom 1. oktobra, Dana osnivanja Narodne Republike Kine.

Srbija poštuje i voli Kinu i odlučna je da neguje iskreno srpsko-kinesko prijateljstvo, istakao je Vučić, dodaje se u saopštenju.

„Posebno mi je zadovoljstvo da s Vama sarađujem na svestranom unapređenju strateškog partnerstva naših zemalja. Duboko verujem u svetlu budućnost naših odnosa, zasnovanih na čeličnom prijateljstvu i strateškom partnerstvu i neraskidivim vezama između naša dva naroda“, navodi se u čestitki.

Čen Bo je zahvalila predsedniku Vučiću na čestitki povodom nacionalnog praznika, ističući da je ovo veoma značajna godina u kineskoj istoriji, s obzirom da je obeležena stogodišnjica osnivanja Komunističke partije Kine i ispunjeni značajni ciljevi.

Vučić i Čen su istakli da zajednički infrastrukturni projekti napreduju planiranom dinamikom i u isto vreme razmotrili planove za nastavak radova na brzoj pruzi između Beograda i Budimpešte, na deonici od Novog Sada do srpsko-mađarske granice, dodaje se u saopštenju.

Komentari

Vaš komentar