Čekaćemo 240 sati da saznamo ko i koliko pritiska Vučića

Vesti 28. sep 202219:0672 komentara

Nastavljaju se reakcije na sporazum Srbije i Rusije. Predsednik Vučić danas tvrdi da je, kako navodi, nevažni birokratski dokument iskorišćen za napade u medijima. Ipak, pomerio je obraćanje naciji - 72 sata pretvorila su se u još 240 sati.

„Evo dame i gospodo sada ćemo polako pristupiti simboličnoj ceremoniji puštanja u rad pogona, znate već kako smo navikli pritiskanjem velikog dugmeta…“, najavio je voditelj ceremonije otvaranja novog pogona fabrike danske kompanije Grundfos u Inđiji.

Povezane vesti

Ali dugme ovoga puta nije bilo jedino koje je pod pritiskom. Da su predsednika Vučića pritisli sa svih strana videlo se i tokom obilaska fabričkih hala Grundfosa. Iako srećan, kako sam kaže, sreću ipak nije umeo i da pokaže ili bar ne onako kako to umeju Danci.

„Idemoooo Grundfos, idemooooo Inđija“, uzviknuo je Morten Bach Jensen, potpredsednik Grundfosa.

„Ja ću da ponovim onako tiho, idemo Grundfos, idemo Inđija, živela Srbija“, nadovezao se Vučić.

Bez elana je predsednik jer dan pošto je zbog sporazuma Srbije i Rusije reagovao i američki ambasador i EU i Evropski parlament – on otvara investiciju jedne od zemalja članica.

„Vučić ja se ne borim ni za Putina, ni za Bajdena, ni za kog. Borim se za našu zemlju. Baš me briga za sve strane lidere, baš me briga za sve to što oni imaju da poruče Srbiji, gledam kako da u ovim teškim trenucima Srbija ne bude na njihovom udaru, i gledam da razmišljam i o onom što je danas gospođa Merkel rekla – o danu posle. Zato što znate taj dan posle uvek postoji“, rekao je Vučić.

Gde je Srbija dan pošto se završi rat u Ukrajini – za Dragana Đilasa nema dileme. Iz Vašingtona gde boravi sa svojim stranačkim kolegama poručuje da je vreme da izabremeo stranu.

„Srbija mora da se okrene ka Evropi i ka Zapadu odakle dolazi najveći broj investicija i sa kojim imamo najveću ekonomsku saradnju, pošto bi sve ostalo značilo marginalizaciju i izolaciju Srbije i ugrozilo bi naše ljude, njihova radna mesta i plate koje primaju i u toj situaciji osnov je interes Srbije“, ističe Đilas.

„Ovo sad je već stabilna politika, da to ponavljaju svaki dan, ne vidim šta je tu velika novost, razumem ih“, kaže i to Vučić.

Opoziciju razume, medije baš i ne, njih zove „propagandnim glasilom“. Ne napada one koji su izjavili, već medije koji su izjave zvaničnika SAD-a i EU preneli. Tvrdi, digla se halabuka oko nevažnog birokartskog dokumenta – sporazuma sa Rusijom koji je, napominje, suštinski bez značaja i to je tek početak.

„Sve grupe za pritisak biće angažovane. I deo medija i deo političkih stranaka. I za jednu i za drugu stranu. Kako ko koga plaća“, kaže.

Njega niko, uverava nas, a kom će se „carstvu prikloniti“ – trebalo je da saznamo danas, pošto je u nedelju najavio da se obraća za 72 sata. Umesto toga čekaćemo 240 sati, do subote 8. oktobra kada ćemo saznati i ko pritiska i koliko.

Komentari

Vaš komentar