Čedomir Jovanović podneo krivičnu prijavu protiv direktora policije Rebića

Vesti 12. jun. 202113:57 > 14:0343 komentara
Podeli:
Čeda Jovanović
N1

Predsednik Liberalno-demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović podneo je Višem javnom tužilaštvu u Beogradu krivičnu prijavu protiv direktora policije Vladimira Rebića, zbog, kako se navodi, zloupotrebe službenog položaja.

U krivičnoj prijavi Jovanović navodi da je Rebić svesno i sa namerom zloupotrebio službeni položaj ne vršeći svoju dužnost.

Time je, kako se navodi, ugrozio njegov život i živote njegove porodice.

POVEZANE VESTI

„Nevršenjem svoje službene dužnosti učinio je težu povredu prava na sigurnost, u vremenskom periodu od dana 13. maja 2021. godine do danas, u Beogradu, tako što je u svojstvu direktora policije s namerom propustio da uskladi i usmeri rad policijskih uprava i organizacionih jedinica, zbog čega je došlo do povlačenja i ukidanja mog obezbeđenja i obezbeđenja moje porodice usmenim putem, bez forme i procedure, kao i do fizičkog napada na mene ispred ulaza u moju zgradu u ul. Bulevar Zorana Đinđića 48a, usled čega su mi nanete lake telesne povrede“, navodi Jovanović u krivičnoj prijavi.

Jovanović tereti Rebića i da je „u svojstvu službenog lica, u stanju uračunljivosti, svestan svog dela čije je izvršenje hteo, svestan protivpravnosti svog dela, neovlašćeno saopštio podatke koji predstavljaju službenu tajnu, tako što je u svojstvu direktora policije, dana 5. juna 2021. godine u jutarnjem programu TV Prva, s namerom javno saopštio podatke istrage povodom incidenta koji se dogodio u noći 2. juna 2021. godine“.

Time je, smatra Jovanović,  Rebić izvršio krivično delo „zloupotreba službenog položaja“ i „odavanje službene tajne“.

Jovanović u krivičnoj prijavi traži da se, „s obzirom da se radi o krivičnom delu koje se goni po službenoj dužnosti“, protiv Rebića podigne optužni akt, da se obojica saslušaju, i da se „po potrebi izvedu drugi dokazi“.

Dopis MUP-u

Advokat Jovanovića podneo je i dopis Sektoru unutrašnje kontrole MUP-a Srbije sa pitanjem zašto je lideru LDP-a, koji je, kako se navodi, štićeno lice već 20 godina, „iz nepoznatih razloga i bez pisane odluke i obrazloženja, mimo zakonske procedure“ ukinuto obezbeđenje njegovoj deci.

Jovanović traži i odgovore na pitanja „da li organizacija obezbeđenja njegove ličnosti postoji i u čemu se sastoji“, kao i kako se bezbednost štiti u praksi.

„Da li i u drugim slučajevima napad na štićenu ličnost može uopšte da se dogodi, a onda da li može da se dogodi ispred ulaza u zgradu u kojoj ta štićena ličnost živi i ko je za to odgovoran“, piše u dopisu u koji je N1 imala uvid.

Advokat Jovanovića pita i „zašto su ispred ulaza u njegovu zgradu već neko vreme prisutna lica sa dosijeom“.

„Upravo ona lica koja su ga napala 2. juna 2021. godine – i zašto nadležna policijska uprava nije reagovala na telefonske pozive Jovanovića“, dodaje se.

Jedno od pitanja koje se postavlja je i „po kom osnovu i u kom svojstvu je urađen alkotest i test na narkotike gospodinu Jovanoviću 2. juna 2021. godine u Policijskoj stanici Novi Beograd“ i „kome je još povodom ovog incidenta urađen test na alkohol i psihoaktivne supstance“.

Komentari

Vaš komentar