Čečen: Video na Pinku – 20 minuta ludila i priprema za mnogo veću represiju

Vesti 10. jan 202214:09 > 16:16 10 komentara

Direktor Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) Branko Čečen kaže da je uznemiren i sa dubokom nelagodom gleda na to što je u filmu na TV Pink označen kao jedan od zaverenika protiv predsednika Aleksandra Vučića.

Pročitajte još:

“Ovako nešto mogu da tumačim kao pripremu za mnogu veću represiju prema svim kritičarima vlasti, uključujući i novinare”, rekao je Čečen u emisiji Studio Live na N1.

On je kazao da je “prilično uznemiren” zbog toga što su političke tenzije u Srbiji velike, a ovaj režim, kako kaže, “sa svim skandalima i krivičnim delima” ne može da dozvoli sebi da padne sa vlasti.

Čečen je označen kao zaverenik u dvadesetominutnoj montaži u kojoj aktivista Srpske napredne stranke Tomislav Lovreković bez ikakvog dokaza iznosi tvrdnje da novinari, nevladini mediji i opozicija žele da ubiju predsednika Aleksandra Vučića i njegovu porodicu a time i Srbiju.

Ovaj uradak je predstavljen kao “dokumentarni film” i emitovan na TV Pink, na nacionalnoj frekvenciji.

Kako kaže Čečen, jedna stvar je da neko “prilično nevažan i nepoznat napravi ovakvih 20 minuta ludila, a sasvim druga stvar da TV sa nacionalnom frekvencijom to emituje u udarnom terminu”.

Dodao je da se emitovanje ponovilo, da su zvani gosti koji se slažu sa porukom filma i da se to plasiralo u druge pro-režimske medije.

“To je hajka čiji kraj ja ne mogu da nazrem, ali vrlo sam uznemiren zbog cele stvari”, rekao je Čečen.

Na pitanje da li se slaže sa izjavom direktora Newsmax Adrije Slobodana Georgieva, koji je ocenio da se radi o pozivu na linč, Čečen kaže da ne vidi “drugi razlog da neko sastavi nešto ovako otrovno i zlo, osim da opravda nešto što će neko uraditi svima koji su se u ovakvom filmu pojavili”.

Upitan da li očekuje reakciju nadležnih, kazao je da kontrolno telo za medije ne služi da štiti građane, dok se REM, po njegovim rečima, “ne može popraviti” i “funkcioniše suprotno svojoj svrsi i zakonima”.

Direktor CINS-a ističe da situacija postaje sve opasnija.

“Ljudi u tužilaštvu i policiji koji okreću glavu od ovakvih stvari, ili od onoga što može da usledi, učestvuju u krivičnim delima”, ocenio je Čečen.

Celo gostovanje Branka Čečena možete pogledati u snimku emisije N1 Studio Live:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare