Čečen: U ovoj zemlji diktatori padaju kad nema šta da se jede, Vučić nervozan

Vesti 23. nov 202109:37 49 komentara
Branko Čečen
N1

Direktor Centra za istraživačko novinarstvo Srbije Branko Čečen kaže da misli da je Aleksandar Vučić nervozan jer je "previše figura na njegovoj tabli postalo disfunkcionalno i ne može beskrajno više da zadužuje zemlju. "U ovoj zemlji diktatori padaju kada nema šta da se jede", rekao je Čečen.

To se, dodaje, rešava tako što se „pokrije kreditima“, ali da kada privreda zbog korupcije nije konkurentna dolazi do pada standarda i ta „četvrtinica koja glasa za njega počinje da se kruni“.

„Ne razumem kako neko ne može da bude nervozan kada svaki dan od kad je SNS došao na vlast dnevno imamo kršenje Ustava i neki neverovatan događaj ili postupak naše vlade“, rekao je Čečen za N1.

Povezane vesti

Povodom jučerašnjeg okupljanja građana koji se protive izgradnji metroa na vodoizvorištu u Makišu, on je rekao da je verovatno kasno da se sada utiče na promenu trase metroa, ali da misli da građani, kada god pokažu svoje nezadovoljstvo, to jeste njihovo pravo i treba to da urade, bez obzira da li će uspeti. „Važno je da razumeju da nije normalno da se nešto gradi tamo gde je voda koju pijemo“, rekao je Čečen.

On je ukazao i na činjenicu da ne protestuju građani od juče i da je grupa koja pokušava da ukaže na loše strane izgradnje u blizini vodoizvorišta radi to već strahovito dugo.

Povodom izjave presednika da su na protestu bili dokoni ljudi koji nemaju šta da rade u 11 sati, kaže da je to cinizam. „Niko tu nije protiv metroa, 53 godine jedina konstanta u mom životu je metro samo što nije počeo da se gradi“, rekao je Čečen i ocenio da Vučić kao neko ko se svađa na pijaci ponovo iskrivljuje stvari i kaže – oni su protiv metroa.

„Naši najveći stručnjaci rekli su da metro ne treba da se gradi tu“, rekao je Čečen i ocenio da iz vlasti baš briga za građane i da je to prilika da se mazne neka lova „i oni će je maznuti“.

Činenicu da su u Makišu na izvođenju radova primećeni kamionu Milenijum tima, Čečen navodi da je ta firma predmet mnogih priča. „Mi, i KRIK i CINS i BIRNA bavili smo se tom kompompanijom koja uvek nekim čudom dobije neki najveći projekat u zemlji, ili oni Kinezi“, rekao je Čečen i dodao da je u pitanju paradržavna firma koja sa velikim zajedičkim interesom radi sa državnim organima.

Šariću, ali i Koluviji se smeška sloboda

Upitan da prokomentariše natpise iz štampe da se Darku Šariću, na osnovu dešavanja tokom suđenja, smeši sloboda, Čečen prvo konstatuje da pritvor od osam godina jeste kršenje ljudskih prava. Sa druge strane, kako kaže, Šarić nije u pritvoru jer neko ne može da ga osudi već zato što strahovitim sistemom sabotaže vlast SNS neprekidno radi na tome da se diskredituje proces protiv njega ne bi li mu se izašlo u susret. Naglašava da je sudko veće sobotirano i da je apsurdno da je ludilo i uništavanje sistema pravde u ovoj zemlji nešto što je normalizovano.

Povezane vesti

Čečen smatra da se na osnovu svih dešavanja može reći da se ide ka oslobađaju Šarića, a da je jedino što na tom putu stoji kao prepreka to što su Darko Šarić, pa i Veljko Belivuk uhapšeni zbog pritiska koji je došao sa strane. Taj pritisak će ga, ako još postoji, i sprečiti da izađe napolje, rekao je Čečen.

„A kada izađe, Šarić će biti još jedan vlasnik Srbije. Imamo jednog vlasnika Srbije, to je Vučić i njegova porodica, a Šarić, koji je u Srbiju investirao najmanje milijardu evra, biće drugi“, rekao je Čečen i dodao da je Šarić vlasnik neverovatnih količina nekretnina i firmi u Srbiji.

Dodaje da nema dilemu da se u Srbiji radi na oslobađanju Šarića i da jedino u tome može da ih spreči međunarodna zajednica.

Ističe i da je zapanjujuće da Predrag Koluvija gostuje na televiziji sa nacionalnom frekvencijom. On dodaje da smatra i da je nemačkoj ambasadi užasno neprijatno da učestvuje u tom slučaju u medijima, a da mora pošto je Koluvija i nemački državljanin.

On ističe da mu zbog toga i nije toliko žao jer „nije primetio ozbiljnu kritiku Nemačke na račun strahovitog raspada jadnih ostataka demokratije u ovoj zemlji“.

„Mislim da su Vučiću ramena crvena od tapšanja, naročito iz Nemačke pa mi ih nije nešto mnogo žao“, kaže.

Policija je, dodaje, uhapsila Koluviju pošto je našla da proizvodi drogu, onda je podignuta optužnica, počelo je suđenje a sada su tu ceo paradržavni aparat, mediji i funkcioneri na čelu sa Vučićem koji ga peru i govore to nije ni bila droga.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare