Carinici zaplenili kutije pune krijumčarenih lekova za pse

Vesti 12. okt 202114:41
Podeli:
Izvor: Carina

Carinici Srbije su u saradnji sa policijom otkrili i zaplenili na graničnom prelazu Vatin prema Rumuniji u naizgled praznom kamionu kutije pune krijumčarenih lekova za pse.

Pokušaj krijumčarenja je otkriven tokom izlazne kontrole kamiona vršačkih registarskih oznaka, čiji je vozač prijavio da je vozilo prazno i da ide na utovar u Rumuniju.

Na pitanje carinika da li ima nešto da prijavi za kontrolu, 44-godišnji vozač je odgovorio da nema ništa.

Međutim, prilikom otvaranja prikolice otvorio je samo jedno krilo vrata nadajući se da carinik neće zavirivati šta se nalazi iza drugog krila, a baš na tom mestu nalazile su se dve kutije koje vozač nije pomenuo.

Kutije su bile pune preparata “Prazinon Plus“ koji služi za prevenciju i lečenje infekcija pasa i štenadi koje izazivaju paraziti. Ukupno je otkriveno 4.800 tableta pomenutog leka.

Iskustva carinika govore u prilog tome da izbor robe koja se krijumčari zavisi isključivo od toga koliki profit se može ostvariti na razlici u ceni i da li za tom robom postoji potražnja.

Krijumčarenje lekova, kako za životinje, tako i za ljude, nije retka pojava o čemu svedoči i podatak da je tokom prošle godine zaplenjeno skoro milion raznih lekova čija zdravstvena ispravnost je krajnje upitna, s obzirom da takvu robu ne prati nikakva dokumentacija.

Komentari

Vaš komentar