Carević: Poštujemo prava osuđenih i pritvorenih lica

Vesti 15. sep 202111:20 1 komentar
Zatvor
Arhiva / Ilustracija / N1

Direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejan Carević izjavio je, povodom Međunarodnog dana demokratije, da je Uprava posvećena poštovanju prava lica lišenih slobode i potpunoj primeni međunarodnih konvencija.

Uprava preduzima delotvorne mere u cilju prevencije torture u zavodima, poput kontrole u primeni i zaštiti prava osuđenih i pritvorenih lica, informisanja o njihovim pravima i mehanizmima zaštite prava, redovnih i vanrednih nadzora nad radom zavoda i saradnje sa nevladinim organizacijama za zaštitu ljudskih prava, navodi se u saopštenju.

Uprava od početka pandemije intenzivno sprovodi mere prevencije na očuvanju zdravlja osuđenika, a brinuli smo i o humanom aspektu izvršenja zatvorske kazne, što znači da lica, uz striktno poštovanja mera, posećuju članovi njihovih porodica, a omogućen im je kontakt sa porodicom i putem Skajpa i Vibera, naglasio je Carević.

Povodom 15. septembra – Međunarodnog dana demokratije, Uprava je donirala 100 knjiga Generalnoj direkciji za kazneno-popravne ustanove u Turskoj, kako bi ubuduće bile na raspolaganju srpskim državljanima na izdržavanju zatvorske kazne u toj zemlji.

Reč je o književnim delima iz bibliotekarskog fonda Okružnog zatvora u Beogradu, koji ukupno broji 3.500 knjiga, navodi se u saopštenju.

Osim beletristike, svi zavodi u Srbiji poseduju i pravnu literaturu kako bi osuđenici imali pristup zakonskim dokumentima koji regulišu njihova prava i obaveze.

Zavodi poseduju zavidan bibliotekarski fond koji broji nekoliko desetina hiljada knjiga, a od toga najveće ustanove imaju skoro 40.000 naslova – KPZ u Sremskoj Mitrovici 14.100, zavod u Požarevcu (Zabeli) 13.500, u Nišu 5.500, a KPZ u Beogradu i KPZ u Pančevu po 4.000.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare