Čaluković: Sulude ideje Janeza Janše, vraća nas u devedesete

Vesti 16. apr. 202110:02 > 10:0516 komentara
Podeli:

Urednik časopisa Karakter Nenad Čaluković kaže za N1 da je slovenački premijer Janez Janša čovek devedesetih i da sve dok je on na vlasti za očekivati je da izlazi sa suludim idejema, poput one o podeli Bosne i Hercegovine, pripajanju Republike Srpske Srbiji i ujedinjenju Kosova sa Albanijom.

„Otvaraju se ratni vidici, novo crtanje granica. Čini mi se da smo sve više ‘ogrnuti’ temama iz devedesetih, na uznemirijuć način, taj papir će izazvati nova huškanja“, kazao je Čaluković i dodao da smatra da taj papir ne potiče od Tanje Fajon.

Povezane vesti:

„Najviše je ugrožena Bosna, Srbija bi dobila ono što nije dobila u ratu. Kada vidim Dodika u Beogradu znam da ce da ‘ispali’ neku novu ideju koja vraća u devedesete, malo mi je muka“, kaže Čaluković.

O izjavi lidera Dveri Boška Obradovića da su predstojeći međustranački pregovori fingirani i da jedini pravi dijalog treba da bude između koalicije na vlasti i takozvane „bojkot opozicije“, Čaluković kaže da je karatkter dijaloga farsa.

„Vlast pokušava da nam predstavi kao da živimo u Finskoj, dijalog neće dovesti ni do čega, samo kupuju vreme. Teško je očekivati da se prihvate ključni zahtevi opozicije, očekivati promene u medijima je utopija“, ocenjuje Čaluković. Dodaje da se činilo da Evropska unija ima želju da izvrši pritisak i da se dijalog sprovede, ali kako vreme prolazi taj uticaj splašnjava.

„Opozicija je juče trebalo da krene u kampanju, Beograd je sve bliži promeni stava, on je sigurna baza za opoziciju da dolazi do promene svesti naroda, ali Srbija je ključna. Opozicija što pre mora da izađe sa predsedničkim kandidatom. Rejting vlasti je malo uzdrman, svakodnevno gostuju po televizijama, onda istraživanja, Vučić je i dalje jak, ali slabiji nego prošle godine. Za istraživanje Ispsosa da je SNS dominantan, opozicija je rekla da je to lažno istaživanje. Gledajući njihove medijske nastupe, govori nam da im rejting pada, a izbori su najbolje istraživanje“, kazao je Nenad Čaluković.

Komentarišući odluku Apelacionog suda u Kragujevcu da ukine presudu za napad na Borka Stefanovića u Kruševcu, Čaluković tu odluku smatra poraznom.

„Ako vidimo samo onu sliku krvave košulje, ona je najbolja slika našeg pravosuđa. Sada sve to vraćati i dokazivati, kad imamo tako očigledne primere, a nemamo presudu. Što onda očekivati u drugim slučajevima, ne znam zašto pravda kasni, laiku je jasno da se radi o teškom delu“, smatra on.

O slučaju iseljenja pukovnika Gojka Lalovića i njegove porodice iz doma na Novom Beogradu, Čaluković kaže da je ta scena bila tužna.

„Dok vidimo da se vlast bahati i gradi, mi izbacujemo pukovnike. Istovremeno se u Novom Sadu otvara veliko gradilište za vojna lica, apsurd totalni, vrednosni sistem nam je na niskom nivou, zaboravljamo da budemo ljudi, džabe nam velika Srbija ako smo mali ljudi“, kaže gost Novog dana.

U poslednjem broju magazina Karakter, čiji je urednik, intervju su dali glumci Jasna Đuričić i Boris Isaković, Čaluković taj intervju naziva otrežnjujućim, a sam film „Quo vadis, Aida“ naziva opomenom.

„Ovaj film kritikuju samo oni koji ga nisu gledali. Boris Isaković kaže da su sve žrtve – žrtve, ne možemo samo naše dvorište da gledamo. Što pre treba da priznamo da se u Srebrenici desio genocid“, zaključio je Čaluković.

Komentari

Vaš komentar