Čaluković: Gore od prošle godine ne može da bude, pozitivni pomaci za opoziciju

Vesti 15. jan. 202109:38 > 10:05
Podeli:

Želim da verujem da će ova godina biti mnogo bolja od prethodne, moramo da budemo optimisti, verujem da će dolazak vakcine rešiti najveći problem, gore od prošle godine ne može da bude, kaže urednik magazina "Karakter" Nenad Čaluković. Kaže i da su pretnje novinarima nedopustive i da "treba osloboditi novinarstvo". Optimista u pogledu vakcina, Čaluković u vezi sa međustranačkim dijalogom ne gaji ista osećanja.

U četvrtak je počeo da radi kol centar putem kojeg građani mogu da se prijave za vakcinaciju protiv koronavirusa. Od ponedeljka, 11. januara, moguća je i prijava putem portala e-Uprave.

„Moram i hoću da verujem da je proces regularan. I ja sam se prijavio, dao sam poverenje vakcinama. Čini mi se da nema drugog rešenja za ovu pošast koja nas je napala. Odlučio sam se za vakcinu“, kaže Čaluković u Novom danu na N1.

Povezane vesti

Izbor za koju će se vakcinu građani odlučiti, liči na političke podele tokom prethodnih godina. A na pitanje da li mu se čini da će doći do političkog dijaloga stranaka, Čaluković kaže – voleo bi da ga bude.

„Čini mi se da je on preko potreban, ali smo opet, čini se, daleko od tog pravog dijaloga. Iako bih voleo, skeptik sam po tom pitanju, nisam siguran da će doći do pravog dijaloga“, dodao je.

Panoramska žičara s kabinama – „gondola“, koja povezuje centar Zlatibora i planinski vrh Tornik, zvanično je puštena u rad. Na otvaranju je prisustvovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a na događaju se okupio veliki broj građana.

„Odlazak Aleksandra Vučića u Čajetinu je optimistična vest, ali ako gledamo realnu sliku, mislim da je tu neki raniji dogovor napravljen. Ako je to početak tog dijaloga, s obzirom da je Stamatović jedan od retkih gradonačelnika koji ne dolazi iz SNS-a, retka oaza, ako je to pocetak dijaloga, OK, ali čini se da je došlo do dogovora ranije. Ali ako je krenulo sa Zlatibora, onda je odlično, ali konkretni dogovori moraju da se održavaju u Beogradu“, smatra Čaluković.

Osloboditi novinarstvo

Komentarišući informacije o novoj pretnji novinarki N1 Jeleni Zorić, urednik magazina „Karakter“ kaže da je tako nešto nedopustivo.

Povezane vesti

„Te pretnje Jeleni Zorić, to mora da prestane, verujem da će neko u ovoj državi reagovati, napad na Zorić je napad na sve novinare. Moramo da razmišljamo o bezbednosti, koja se činila da je zagarantovana, ako nije bilo sigurno da li će se neko od nas pojaviti na stubu srama. Očekujem da neko iz tužilaštva reaguje, ako ne i neko sa vrha vlasti i stane u zaštitu Jelene Zorić“, naglasio je Čaluković.

Kaže i da novinarstvo treba – osloboditi.

„Osloboditi novinarstvo i pustiti medije da rade svoj posao. Većina mediji je danas ispolitizovano, diktira im se iz nekih političkih centara, mislim da je ta politička ostrašćenost našla plodno tlo u medijima, i vreme je da se stane s tim. Možda je moj optimizam s početka neutemeljen, ali nadam se da će doći bolje vreme za nas koji se bavimo novinarstvom. Čini mi se da u vezi sa vakcinama mediji imaju značajnu ulogu, od toga kako će mediji odigrati ulogu zavisi zdravstveni sistem nacije“, mišljenja je Čaluković.

„Kada padnu mali, pašće i veliki“

Istraživanje Stranke slobode i pravde da bi Vučić na izborima osvojio 35,7 odsto glasova, vladajuća stranka dočekala je sa oduševljenjem, piše list Danas. Lider SSP kazao je da istina ume da boli.

„Ovo je predizborna godina, sigurno će biti predsedničkih i beogradskih izbora, koji su ključ za opoziciju. Ključna parola opozicije od dolaska SNS na vlast je – kada padne mali, pašće i veliki, kada padne Beograd, pašće i ostali. Iako istraživanja mogu da budu diskutabilna, činjenica je da je Aleksandar Vučić joč uvek jak, ali verujem da ima nekih pomeranja pozitivnih za opoziciju“, smatra gost N1.

Prema njegovim rečima, predizborna kampanja će početi vrlo brzo, ako već nismo u njoj svakodnevno, kaže.

„I kako se bliži, biće sve žustrija. Kampanju vidim u vlasti, ali mislim da je vreme da opozicija krene ozbiljnije, svaki dan je važan, da naprave što pre neku strategiju, kako izaći, u koliko kolona, a što se tiče predrsdničkih izbora, oslučujemo evo, pojavljuje se valdika Gligorije sa svojim stavovima, došlo je do trzavica, prave se već neke paralele s Crnom Gorom, gde je mitropolit Amfilohije odigrao veliku ulogu. Mislim da što pre treba da se odredi neka strategija“, kazao je Čaluković.

Za opoziciju bi, kako kaže, bilo značajno da u aprilu zna „ko su kontrolori izbora“.

„…ako je to jedan od ključnih razloga zbog čega se sumnja u izborni proces. Svaki izlazak opozicije u medije je dragocen, i tu treba isto raditi, ali nisam optimista da će ti doći do nekog pomeranja na medijskoj sceni“, zaključuje Čaluković.

Komentari

Vaš komentar