Čaluković: Da ne idu izbori, Grčić bi bio u mnogo lagodnijoj poziciji

Vesti 04. jan 202209:23 > 09:352 komentara
Podeli:
Nenad Čaluković
Izvor: N1

Glavni i odgovorni urednik magazina Karakter Nenad Čaluković izjavio je u Novom danu da je ono što se desilo u elektroenergetskom sistemu bilo ozbiljan problem i da se "očekivalo da bar dođe do smene Grčića". "Da se vidi da ova vlast gleda ozbiljno na problem, jer zamislite da ponovo padne sneg ili iskoče ti blokovi, a Grčić je i dalje na čelu EPS. Verujem da će ipak doći do nekih smena. To je samo zato što idu izbori, da ne idu izbori, Grčić bi bio u lagodnijoj poziciji", kaže on.

Govoreći o ekološkim protestima, kaže da je utisak da je „onaj glavni pik prošao početkom ili sredinom decembra“.

„Očekivano je bilo da će se pojaviti manji broj ljudi. Ekološki bunt je tinjao i pre, nastavio da tinja i dalje. Utisak je da je ekologuija bila društveno iznenađenje 2021. godine. Ostaje sve neizvesno, ali će se protesti verovatno nastaviti i neće stati, ali masovnost i istraživanje javnog mnjenja koliko ugrožavaju poziciju režima će biti ključni za neko ispunjavanje daljih zahteva“, kaže on.

Kada je reč o situaciji u EPS, Čaluković kaže da „ne znamo gde je Mića“.

Povezane vesti

„Očekivalo se da do 1. januara, takve su bile najave, dođe do neke smene da čelu EPS, međutim, očigledno da je Grčić i dalje na čelu, jer nema nikakvih informacija da je smenjen. Očigledno da je ono što se desilo bilo ozbiljan problem, očekivalo se da bar dođe do smene Grčića sa čela, da se vidi da ova vlast gleda ozbiljno na problem, jer zamislite da ponovo padne sneg ili iskoče ti blokovi, a Grčić je i dalje na čelu EPS. Ako bismo posmatrali neke Vučićeve ranije poteze, rekli bismo da pokušava praznike da iskoristi da ljudi zaborave da je u EPS bilo nekih problema, verujem da će ipak doći do nekih smena. To je samo zato što idu izbori, da ne idu izbori, Grčić bi bio u lagodnijoj poziciji“, kaže on.

Na naslovnoj strani magazina Karakter nalaze se tri žene, a Čaluković kaže da su žene obeležile godinu za nama.

„Mislim da živimo u muškom patrijarhalnom svetu i mislim da su tri žene pokazale hrabrost i pokrenule neke procese koji su bili u fioci, sakriveni – Ceca Bojković, Milena Radulović i Jasna Đuričić. Tu je i bivša rektorka BU Ivanka Popović. Nekako, naša odluka je bila da njima posvetimo pažnju, da favorizujemo, jer čini mi se da su žene jači deo našeg društva, ali da su negde u drugom planu i da mi muškarci pokušavamo da smanjimo njihov uticaj koliko možemo. Žene su ugrožene, svakih sedam dana ispliva priča da su u nekom problemu. Nagledali smo se, naslušali raznih priča, žene moraju da budu više u našem fokusu, da ih ohrabrimo da deluju što više u našem društvu, jer mislim da će biti bolje za sve nas“, kaže on.

Ističe da je važna „podrška svim ženama koje se ohrabre“.

„Koje imaju snagu da izađu u javnost i kažu kroz kakve su sve patnje i problem prošle, moramo ih osnažiti, moramo im dati vetar u leđa da prijave to nasilje, da stanemo na put nasilničkom društvu, da će biti zaštićene u institucijama i da će živeti kao sav normalan svet“, kaže Čaluković.

Komentari

Vaš komentar