Bursać: Najveći dobitnik sednice GO SNS – Aleksandar Šapić

Vesti 30. maj 202112:19 94 komentara

Naučni saradnik u Institutu za političke studije Dejan Bursać smatra da je najveći dobitnik sednice Glavnog odbora Srpske napredne stranke Aleksandar Šapić, čija stranka SPAS se svečano ujedinila sa SNS. "Dobiće da vodi beogradski odbor SNS, najverovatnije mesto kandidata za gradonačelnika i postoji velika šansa da to i postane", komentariše Bursać sednicu, uoči koje je Nebojša Stefanović podneo ostavku na mesto predsednika beogradskog odbora stranke.

Nekadašnji pripadnik Odeljenja Ministarstva unutrašnjih poslova za tajno praćenje i član pokreta „Oslobođenje“ Milan Dumanović ocenjuje da je ostavkom Stefanovića praktično završena borba za beogradski odbor SNS, kao i da je sve ono što je u prethodne dve godine iznošeno o Stefanoviću bilo upravo u cilju „da on podnese ostavku na mesto predsednika beogradskog odbora SNS u korist Andreja Vučića“.

Povezane vesti

„Vidimo da se borba protiv organizovanog kriminala SNS i Aleksandra Vučića, koja nije prava borba, svela na to da smo od svega onoga što je najavljivano, posle svih afera, i prisluškivanja samog predsednika, oni sve sveli na ostavku Stefanovića samo sa mesta predsednika beogradskog odbora. Koliko sam shvatio, ostaće ministar odbrane, što je neverovatno“, kaže Dumanović u Novom danu na TV N1.

Podseća da od kada je SNS na vlasti mi imamo nebrojene afere, i da je sam „Vučić svojevremeno za Nebojšu govorio da je on jedan od najboljih ministara unutrašnjih poslova u istoriji, a sada vidimo da smo u vreme njegovog mandata imali da je Veljko Belivuk 2017. ubio čoveka, ali su i on i Marko Miljković i Mirko Kojić oslobođeni, jer su nestali dokazi DNK tragova sa mesta ubistva“.

„Ne da Nebojša Stefanović nije najbolji, već je jedan od najlošijih ministara unutrašnjih poslova ikada, ne zato što nije mogao da radi svoj posao, već što ga nije radio“, smatra Dumanović.

Bursać, povodom ostavke Stefanovića na mesto beogradskog odbora, ocenjuje da je verovatno došlo do nekog dogovora između „dve nazovimo zaraćene struje u SNS, jedne umerene oko Vučića i druge oko Stefanovića“.

„Shvatili su verovatno da bi im dalja eskalacija sukoba donela probleme po rejting stranke. Stefanović se mirno povukao, vidimo da od velike čistke nema ništa. Čudno je da ostaje ministar odbrane, ali verujem da će on u nekoj prilici da bude smenjen ili će otići kada se otvori mogućnost u skladu sa nekim njihovim internim dogovorom – da li će to biti rekonstrukcija vlade, da li će to biti kada javnost to ne primeti, oko novogodišnjih praznika ili slično“, navodi Bursać i dodaje da Stefanović „očigledno ima uporitše i u stranci i u službama bezbednosti“.

A na pitanje zašto juče nije izabran novi predsednik beogradskog odbora, Bursać podseća da je SNS najavio stranačke izbore za oktobar, „tako da će do tada to da reše“.

„Tada bi trebalo da počne kampanja i za predstojeće izbore, tako da je izvesno da će lansirati Šapića pred početak kampanje. Šapić je definitivno najveći dobitnik cele ove priče. Dobiće da vodi beogradski odbor, najverovatnije mesto kandidata za gradonačelnika i postoji velika šansa da to i postane. Imaće podršku Vučića, koji ga je video kao onoga ko će da reši problem u Beogradu. Prilično dobro se prodao“, ističe Bursać i dodaje da opozicija nije dovoljno jaka da ugrozi SNS.

Na pitanje za šta su glasali mesni odbori SNS – za smenu predsednika beogradskog odbora ili ministra, Bursać kaže da „nema logike da oni glasaju za smenu beogradskog odbora, ali s druge strane, stranački odbori ne bi smeli da glasaju o smeni ministra, to je čak ustavna kategorija koja je zabranjena“.

„To je bila vrsta pokazne vežbe, mobilizacija članstva i pokazatelja snage u stranci glavne struje oko Vučića, ali i to šta će se desiti budućim pobunjenicima“, smatra Bursać.

Dumanović: „Kakav je to poraz Stefanovića, kad ni za šta neće odgovarati“

Dumanović dodaje da „mi imamo ovde sukob između dve struje SNS, koje apsolutno imaju metode koje podsećaju na organizovane kriminalne organizacije“.

Povezane vesti

„To (ostavka Stefanovića) je dogovor između Vučića i Stefanovića, gde Stefanović kao navodno izlazi poražen, ali koji je to poraz kad neće ni za šta odgovarati“, navodi Dumanović.

Ističe da je posle obelodanjivanja afere Belivuk, trebalo da saznamo imena svih u MUP-u koji su sarađivali sa njegovom grupom, a „dobili smo samo dva uhapšena i to ne direktno vezana za tu grupu“, od kojih je jedan bivši zamenik načelnika SBPOK-a Goran Papić, koji je pod istragom zbog sumnje da je urgirao da policija odmah vrati privremeno zaplenjeni blindirani automobil od osumnjičenog vođe kriiminalne Belivukove grupe Marka Miljkovića.

milan dumanović
N1

„Stefanović od kada je postavljen za ministra unutrašnjih poslova 2014. pa do 2019 nije vodio MUP, već (bivša državna sekretarka MUP Srbije) Dijana Hrkalović, ali kao ministar je mogao i imao je sve informacije koje su ga zanimale“, dodaje Dumanović.

Spominje i aferu prisluškivanja predsednika i navodi da ako bi Vučić uhapsio Stefanovića za prisluškivanje, „otvorile bi se razne druge afere“, jer Stefanović sigurno ima brojne informacije.

„Do dolaska SNS na vlast u policiji su postajala samo dva-tri odeljenja koja su mogla da prisluškuju, a sada imamo to da svako odeljenje dobija opremu i može da prisluškuje koga hoće“, kaže Dumanović i dodaje da imamo „lažnu borbu protiv organizovanog kriminala, jer da stvarno postoji imali bismo hiljade uhapšenih u zatvorima, a najviše iz SNS“, za koji kaže da je direktno učestvovao u osnivanju Belivukove grupe, koja je služila da spreči skandiranje protiv Vučića na stadionu Partizana, a obezbeđivala je i njegovu inauguraciju.

Na pitanje da prokomentarišu ton u kojem je juče na sednici Glavnog odbora govorio Vučić, s jedne strane rekavši da neće biti odsecanja glava i iznošenja prljavog veša, a sa druge je počeo da udara packe članovima SNS, Bursać kaže da smo „navikli već kako SNS funkcioniše, uvek mora da postoji nekakav neprijatelj, sada smo u situaciji da je neprijatelj sa strane opozicije slab i istrošen, te je aktuelan interni neprijatelj“.

„Oni moraju da imaju neku vrstu mobilizacije, i ovo će sad da im drži tenziju do sledećih izbora, mislim ta priča o petokolonašima u redovima stranke“, navodi Bursać.

Dumanović smatra da u odnosu Vučića i Stefanovića niko za sada nije pobedio, tj. da su obojica pobednici, „ali ne zaboravimo da je Vučić u svojoj političkoj karijeri izdao oba svoja politička oca (Vojislava Šešelja i Tomislava Nikolića), a sada je to sprečio da njemu uradi Stefanović“.

„SNS nije porodica, to je interesna organizacija u koju se ulazi da bi se postalo (Slaviša) Kokeza, Stefanović, da bi se enormno obogatili, i to je manjina, a većina ulazi iz straha, da bi se zaposlili ili da bi im se deca zaposlila“, kaže Dumanović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare