Burno u zrenjaninskoj Pošti – poštari za ostavku upravnika, sindikat ga podržava

Vesti 15. jan. 202119:33 > 19:3618 komentara
Podeli:

Protest, dve peticije za smenu upravnika pošte, jedna koju potpisuju zaposleni i druga na koju potpise stavljaju građani, pa kontrapeticija kojom podršku upravniku pruža jedini reprezentativni sindikat – sve se to proteklih nedelja događalo u zrenjaninskoj pošti i na sve to iz uprave u Beogradu ne reaguju. Zaposleni za N1 navode da od obustave rada u decembru 2019. trpe pritiske, da je organizacija rada loša i da nemaju nikakvu zaštitu sindikata. S druge strane, njihove optužbe upravnik pošte smatra mobingom.

Kada će pošta stići na adresu, u Zrenjaninu, kažu, više nije izvesno. Manjak poštara na terenu i loša organizacija rada, a iza toga osveta zbog štrajka od pre godinu dana, tako uzrok problema vide dvojica zaposlenih, koji su se obratili Televiziji N1.

„Posle te obustave je upravnik počeo da se sveti radnicima koji su bili najglasniji u toj obustavi. Taj pritisak je vršio tako što je najstarije radnike, menjao im je stalno reone, slao ih na izaslanje po selima, dok je nove radnike koji su dolazili posle toga štitio i držao ih bukvalno pod staklenim zvonom“, kaže zaposleni u Pošti u Zrenjaninu Petar Petrović.

Kada su počeli da prikupljaju potpise za smenu upravnika, odgovor su, pričaju, bili novi pritisci i kontrapeticija. Potpise podrške upravniku prikupljao je predsednik jedinog reprezentativnog sindikata.

„Mi kada smo to saznali odustali smo od potpisa, jer veliki pritisak je bio. Tu smo stali“, dodao je Petrović.

Zaposleni najavljuju osnivanje novog sindikata

Protest su preselili na ulicu. O dešavanjima u zrenjaninskoj pošti, uprava iz Beograda nije se oglasila. Da objasni zašto je prikupljao potpise podrške i kako vidi razloge za nezadovoljstvo radnika, predsednik PTT sindikata u Zrenjaninu nije pristao. Rekao je samo da se sindikatu niko od zaposlenih ni na šta nije žalio.

S druge strane, zaposleni najavljuju osnivanje novog sindikata.

„Njih više interesuje rukovodstvo, nego stanje radnika – u kojim uslovima rade, kako rade, kakva su im primanja. I za prošle proteste radnika u decembru 2019. nisu činili ništa, nisu nam dali nikakvu podršku, oni su stajali sa strane. A kad pogledate, radnici koji su štrajkovali, izborili su povećanje plate koje su dobili i oni“, rekao je radnik Pošte u Zrenjaninu Dragan Živanov.

Zrenjaninski poštari podršku su dobili od kolega iz više gradova, ali i od građana koji peticijom traže poboljšanje usluga.

Upravnik: Pandemija kriva za pad kvaliteta

A za pad kvaliteta, upravnik Ivan Svojić krivi, na prvom mestu, pandemiju.

„Ako imamo danas na radu 20 poštara i sutra ćemo ih imati 20. Prekosutra kad dođem na posao, možda će ih biti 18, možda će neko otići na bolovanje, u izolaciju i tako dalje. Kako rasporediti te zaposlene da bismo izvršili tu uslugu koju imamo obavezu da izvršimo?“, navodi upravnik Glavne pošte u Zrenjaninu Ivan Svojić.

Optužbe da na radnike vrši pritiske, koje su, kaže, najpre stizale kao anonimni dopisi, odbacuje i dodaje da je situacija u stvari obratna.

„Ja se osećam mobingovanim zato što se meni uskraćuje pravo na rad. Zato što upravnik Pošte nije politička funkcija“, smatra Svojić.

To je, navodi, tehnološko radno mesto, na koje je postavljen zbog svojih kvalifikacija. A upravo njih, radnici nezadovoljni organizacijom posla, dovode u pitanje.

Komentari

Vaš komentar