Burno u regionu zbog „non pejpera“ – niko ga nije video, a mnogi se uznemirili

Vesti 17. apr. 202119:26 > 20:0689 komentara
Podeli:

Dokument, koji je navodno potekao iz kabineta slovenačkog premijera Janeza Janše, pa otputovao u Brisel kod predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela, danima je u fokusu javnosti. Većina političara iz regiona "non pejper" o zemljama Zapadnog Balkana smatra opasnom idejom o prekrajanju granica, a u Srbiji čuđenje zbog burnih reakcija.

Niko ništa nije video i niko ništa ne zna – tako bi se ukratko mogle sažeti reakcije političara na vlasti u zemljama regiona povodom takozvanog „Janšinog non pejpera“. Hrvatski predsednik poručuje – prste dalje od BiH.

„Bilo kakvo miroljubivo razilaženje, Hrvatska do Drine, Beograd do Une, to ne dolazi u obzir i u tom smislu, dakle, taj papir je, big shit, ne Bosna, nego taj papir, ko god da ga je pisao, to ne valja“, poručio je predsednik Hrvatske Zoran Milanović.

Čude se, ali uzdržavaju, predsednik Vučić i srpski član Predsedništva BiH.

„Ja nisam video te mape. Razočaran sam potpunom intelektualnom demobilisanošću naše intelektualne javnosti i elite i pseudoelite i ofrlje ocenama nečega što niko nije ni video, niti se udubio na bilo koji način, već a priori si za ili protiv nečega“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Off: A Dodik se nadovezuje…

Povezane vesti:

„Kao da je neko objavio rat u Bosni i Hercegovini, takva se polemika vodi“, smatra srpski član Predsedništva BiH.

I pojašnjava kako je jedino moguće rešenje u BiH miran razlaz, umesto promene granica.

„Granica između Republike Srpske i drugog entiteta je uspostavljena međunarodnim sporazumom i ona je definitivna i neće se menjati“, dodaje Dodik.

Međutim, upravo na Milorada Dodika i lidera HDZ-a, u Bosni i Hercegovini Dragana Čovića upiru prstom pojedini levo orijentisani bosansko-hercegovački političari, uz upozorenje da su ideje u „non pejperu za Zapadni Balkan“ nalik Hitlerovom Majn kampfu ili dogovoru Tuđmana i Miloševića iz Karađorđeva o podeli BiH.

„Šokiran sam da nešto takvo postoji, da putuje diplomatskim kanalima i da ga ozbiljni ljudi čitaju. Građani Bosne i Hercegovine su veoma uznemireni. Spremni su da ponovo brane ovu zemlju. Nemojte se zavaravati, ovaj non pejper je odraz razmišljanja Dodika i Čovića, što sugeriše da čak i ako sami nisu autori, oni su u njemu politički učestvovali“, kaže predsednik Naše stranke u BiH Predrag Kojović.

I novinar Milenko Vasović smatra da predlog o prekrajanju granica savršeno odgovara vlastima u Beogradu, Zagrebu i pojedinima u BiH, a na štetu građana. Dodaje da dokument nije izašao iz Slovenije bez miga sa strane, a da bi „namigušu“ trebalo tražiti među onima kojima bi to išlo na ruku.

„Velike sile često prave zamešateljstvo okolo da bi se prikrila situacija u njihovom dvorištu. Ne bi me iznenadilo da je ovo inicirano od strane Moskve, kao što me ne bi iznenadilo ni da druga velika sila nije namignula, jer i to njima negde odgovara, da se možda nešto prekroji. Mislim na Sjedinjene Američke Države“, rekao je Vasović.

Ko god da je namignuo, važno je da evropski ministri spoljnih poslova potvrde budućnost svih država Zapadnog Balkana u EU u postojećim granicama, poručuje bivša hrvatska šefica diplomatije Vesna Pusić. Ona ne sumnja u postojanje non pejpera, u kojoj god da je „kuhinji“ skuvan.

„Mi ne znamo ko ga je napisao, mi ne znamo ko ga je „lansirao“, ali non pejper postoji i veoma je opasan. Svi negiraju njegovo postojanje sada, ili bar za sada, ali ko god da ga je napisao, već je posejao smrtonosno seme. I to tako što je otkrio sliku prekrojenih granca, rasparčane Bosne i Hercegovine, amputirane Makedonije i Kosova kao albanskog ćorskokaka. On što je bilo nezamislivo prošle nedelje, danas je u glavama svih nas. I to je svrha, a u pitanju je opasna igra“, smatra bivša ministarska spoljnih poslova Hrvatske Vesna Pusić.

Opasna igra i za region, i za Evropu, ali i za Sloveniju koja će uskoro postati Evropskom unijom predsedavajuća.

Komentari

Vaš komentar