Bura oko „tajnog izveštaja“ o Srbiji, analitičari se slažu – desnicu gaji vlast

Vesti 08. jun 202219:16 > 19:19 43 komentara

U medijima se pojavio izveštaj evropskih obaveštajaca, koji tvrde da Alekasandar Vučić odlaže formiranje vlade, da bi odložio i uvođenje sankcija Rusiji, a da će kao izgovor iskoristiti i prorusku opoziciju. "Ako nas Vučić i koristi kao izgovor da ne uvodi sankcije Rusiji, nemamo ništa protiv", kažu u tim partijama. Tajni dokument evropskih obaveštajnih službi desnica smatra pritiskom na Srbiju. Evropskom dopisniku N1 u Evropskoj komisiji rečeno je da ne komentarišu navodni dokument.

Izveštaj Evropskih obaveštajnih službi, ako postoji, zapravo je pritisak na Srbiju da uvede sankcije Rusiji, saglasni su predsednici stranka desnice. Oni negiraju i da ih Srpska napredna stranka finansijski ili logistički pomaže.

Povezane vesti

„Ja imam kontratezu – mislim da evropske obaveštajne službe sarađuju i podržavaju vlast Aleksandra Vučića… S jedne strane, ja ne znam da li će vlast koristi kao izgovor jačanje patriotskih snaga u budućem sasatavu Narodne skupštine i nemam ništa protiv toga da se vlast plaši naše reakcije i da to bude jedan od razloga što neće uvesti sankcije Rusiji i mislim da s pravom treba da se plaši – ne nas kao političara nego reakcije naroda“, kaže Boško Obradović, lider Srpskog pokreta Dveri.

„Nije istina, niko nas ne finansira ni SNS, ni niko drugi. Imamo jasne stavove i povodom ove Ukrajinske krize i sukoba Zapada i Rusije. Da li to neko koristi u neke svoje politikantske ili državotvorne svrhe – to je njegova stvar. Ako me pitate – da li bi mi to značilo, značilo bi mi utoliko što ja zaista smatram, nezavisno od Novog DSS-a, ili SNS, od bilo koje stranke u Srbiji – da bi bilo pogubno u ovoj zemlji da se svrstamo uz Zapad“, izričit je predsednik Novog DSS-a Miloš Jovanović.

Slične stavove iznosi i predsednica stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski:

„Meta ovog dokumenta nije Vučić, već državotvorna opozicija i svi politički i društveni faktori koji se protive urušavanju srpsko-ruskih odnosa. Pokušaj kompromitacije državotvornih snaga je priprema za uvođenje sankcija. Očigledno je da su određeni krugovi u Briselu nezadovoljni geopolitičkim prilikama i svesni da je pred nama vreme potpuno drugačije raspodele snaga u svetu.“

Isti dokument koji govori o desnici kao Vučićevom izgovoru za neodlučnost, za lidera Stranke slobode i pravde Draga Đilasa navodi da postoje indicije o njegovoj „zakulisnoj saradnji sa Vučićem i njegovoj ulozi ‘trojanskog konja’ koji izaziva razdor među opozicionim strankama. Partija se obratila saopštenjem i navela da želi da provedi autentičnost dokumenta.

„Danas poslepodne smo uputili dopis gospodinu Borelju sa pitanjem da li je taj dokument uopšte autentičan, ja ne znam da li je taj dokument autentičan. Ali ono što znam je da je SSP najozbiljnija opoziciona stranka“, kaže Dušan Nikezić iz SSP-a.

Nevažno i bezveze, tako je pominjanje desnice i Dragana Đilasa u izveštaju nazvao predsednik Srbije Aleksanar Vućić, rekavši da je napisano uvredljivo za imenovanu opoziciju.

„To vam govori kakvi su njihovi odnosi unutar opozicije jer je to pisao neko iz nevladinog, ajd’ da ne govorim, ili političkih protivnika unutar opozicije gospodina Đilasu i desničarima. Mogli biste da pogađate i da ne promašite iz kojih političkih stranaka. Ali šta to mene briga?“, kaže Vučić.

Taktika odugovlačenja, pozivanja na proruske sentimente u populaciji – za domaće analitičare nije novina. Kao ni teza iz izveštaja da desnicu „vlast gaji u svoje svrhe“.

„Ja isto mislim da je negovana i to zaista jedno oružje Vučićevo u toj političkoj diplomatiji okrenuta ka Briselu. Ranije je to bio Šešelj, pričalo se o tome da Vučić Briselu preti Šešeljem – ako odem ja, doći će vam Šešelj, mislim da danas preti ‘ako odem ja doći će vam Dveri i Zavetnici’, i da ćemo od Srbije napraviti zaista jednu desničarsku zemlju, jednu vrstu ruske gubernije“, ocenjuje Nenad Čaluković, urednik magazina „Karakter“.

Pritisak Evropske Unije na Srbiju samo će se povećavati u narednom periodu, smatraju analitičari. Ili kako se Čaluković izrazio – nećemo moći i rusko jare i evropske pare.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare