Buna meštana zbog najave izgradnje prihvatilišta za pse – zašto da grade u oazi?

Vesti 08. sep 202220:25 16 komentara

Ne prestaju reakcije na insistiranje gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski da se, uprkos pobuni građana, udruženja i opozicije, regionalno prihvatilište otvori u opštini Gadžin Han i to uz same kuće u zabačenom selu Duga Poljana. Sotirovski pobunu osporava iznoseći podatak da selo ima samo 11 stanovnika, dok ostali pitaju - da li oni nemaju pravo na normalan život. Obećanje da će rešiti problem sve većeg broja napuštenih pasa u Nišu - gradonačelnica je dala još pre dve godine.

Niš, 2022. godina. Scene iz većine ulica, svakodnevna šetnja pasa lutalica.

Dragana Sotirovski je još u ekspozeu iznetom prilikom imenovanja na funkciju u avgustu 2020. godine najavila da će pokušati da reši neke vrlo vidljive probleme kao što su, na primer, psi lutalice.

Duga Poljana – selo u Opštini Gadžin Han, potpuno samostalnoj jedinici lokalne samouprave koja ne pripada Nišu. Mesto u kome je gradonačelnica Niša, posle dve godine na funkciji, rešila da po svaku cenu smesti ono što je nazvano regionalnim prihvatilištem za napuštene pse. Dogovor je da pse iz Svrljiga, Niša i Gadžinog Hana smeštaju tu, u blizini prvih kuća.

N1: Ovde rastu vrganji i jajčare, pečurke, na mestu gde je predviđeno da bude azil?

„Tako je, to je predviđeno tu, a gledaj lepota šta se rađa i šta imamo“, kaže Mirjana Stoiljković iz Duge Poljane.

N1: Gde Vi berete sve ovo?

„Tu u šumi, Gabar, to je šuma gde treba da nasele kučiće. Da naprave azil, da ne mož’ da izađemo, da živimo, da prihodujemo, ni da izađemo“, kaže meštanka Olivera Sokolović.

Da tu ne treba da bude prihvatilište, bunila su se i udruženja za zaštitu životinja, smatrajući da nema nikakvih uslova. Kanalizacije, pre svega.

„Sve oni to znaju. Da je to rezervat, zaštićeno područje. Sad ni meni to uopšte nije jasno ko je taj što to gura baš tu“, navodi Srđan Ilić, vlasnik kuće u Dugoj Poljani.

Ona koja ideju „gura“, gradonačelnica susednog Niša, ponovila je nedavno da se od projekta, za koji kaže da će biti po evropskim standardima, neće odustati. Tvrdi i da je ljude na proteste u julu, neko doveo autobusima i da Duga Poljana ima samo 11 stanovnika.

„Sotirovski kaže – to je u šumici između dva sela. Koja šumica, to je maltene usred sela“, ističe Ilić.

„Prekoputa odmah naše kuće, prekoputa asfalta treba da to bude“, navodi Sokolović.

Prema informacijama iz opštine Gadžin Han, prostorni plan za Dugu Poljanu još nije usvojen, te formalno nisu stvoreni uslovi za početak radova koji bi, kažu meštani, značili uništenje šume, rastinja i rasterivanje divljih životinja čije je ovo stanište.

„Oni još uvek nisu usvojili prostorni plan. Znači, i oni se još natežu“, smatra Ilić.

„To se samo ćuti i završava se mimo nas, iza naših leđa. Mi nismo znali“, ističe Mirjana Stoiljković.

Opština blizu Niša, u netaknutoj prirodi u okrilju planine poznate po zelenilu, divljim konjima, mestima idealnim za turizam, sport, rekreaciju i zdravu hranu, one koji dolaze pozdravlja stihovima čuvenog, ovde rođenog Branka Miljkovića.

Stanovnici i naslednici imanja u Dugoj Poljani kažu da ni oni od protesta odustati neće.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare