Bugarski novinari napadnuti u Srbiji dok su bili na zadatku

Vesti 15. jun 202217:24 > 17:40 3 komentara
N1

Tim istraživačkih novinara Bugarske nacionalne televizije (BNT) "Tragovi ostaju" i ekoaktivisti iz Bugarske i Srbije fizički su napadnuti u Srbiji, na državnom putu ispred rudnika “Podvirovi” u selu Karamanica u opštini Bosilegrad, saopštila je organizacija "Sejf džurnalists". Napad se dogodio 14. juna u popodnevnim satima.

U TV ekipi bili su novinarka Bogdana Lazarova, snimatelji Dimitar Slavov i Nikolaj Andrejev i tehničar Robert Vecov, kao i ekoaktivisti iz Sofije Dimitar Kumanov iz Ribolovnog kluba „Balkanka“ i Valentin Janev, Branko Mitov i Dimitar Dimitrov iz Bosilegrada, navodi se u saopštenju.

Snimak napada objavljen je na Bugarskoj nacionalnoj televiziji.

Tim novinara iz Bugarske došao je u Srbiju da snimi priču o zagađenju životne sredine u pograničnom području u opštini Bosilegrad i imali su sve potrebne dozvole za snimanje u Srbiji.

Kako su se novinari i aktivisti približavali rudniku, na oko 50 metara od ulaza minibus im je blokirao put, pa su dalje morali da idu peške.

U tom trenutku šest-sedam ljudi, uključujući i direktora rudnika, napalo je ekipu, najpre gađajući ih kamenjem, a zatim su ih udarali pesnicama.

Kako javlja Bugarska nacionalna televizija, u Bosilegrad je došao generalni konzul Bugarske u Nišu Dimitar Canev i uz njegovu pomoć podneta je prijava policiji u Bosilegradu.

Obavešteni su Ambasada Bugarske u Beogradu i generalni konzul, dodaje se u saopštenju.

„Podvirovi“ je rudnik olova, cinka i bakra, a nalazi se u vlasništvu firme „Bosil metal“ d.o.o.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare