Brucoši ne znaju da li će u amfiteatre, oni stariji žale za živim predavanjima

Vesti 25. sep 202119:35 > 21:1227 komentara

Kako će izgledati nastava na fakultetima? Kao i za osnovne i srednje škole gde se razlikuje od grada do grada, i ovde će se razlikovati od fakulteta do fakulteta. U suštini - kombinovano. Ono što je gotovo jedino sigurno je da će nova akademska godina početi intoniranjem državne himne.

Dve nedelje otkad je premijerka Ana Brnabić rekla da se razmišlja o uvođenju kovid propusnica od toga i dalje ništa, osim na jednom mestu – Medicinskom fakultetu. Studenti koji tamo pohađaju nastavu moraće da dokažu da su zdravi, ali i vakcinisani. Isto važi i za profesore.

Povezane vesti

To je, po svemu sudeći, iznenadilo pojedine članove Kriznog štaba, pa se doktor Predrag Kon oglasio – na Fejsbuku.

„Pojedini akademski građani, pa i profesori Medicinskog fakulteta velikog ugleda suštinski su čitav radni vek posvetili antivakcinalizmu, čekajući priliku da, po njihovom shvatanju „dokažu kako su vakcine nepotrebne“. Ranije su pokušavali da smanje obuhvat redovnim vakcinacama kako bi „dokazali“ da na primer male boginje nisu značajna bolest“, naveo je Kon.

I dok Kon navodi negativne primere na Medicinskom fakultetu, na drugim fakultetima su optimistični.

Studenti Ekonomskog fakulteta od septembra prošle godine, uprkos kombinovanoj i onlajn nastavi, nisu izgubili nijedan čas, kaže njihov dekan i navodi da su anketiranjem studenata dobili samo pohvale za organizaciju nastave.

„Prva godina, već nedelju dana smo imali časove. Druga godina počinje u ponedeljak 27. Zbog toga što se preklapaju nastava i ispiti do 1. oktobra imamo isključivo onlajn nastavu, a od 1. oktobra imamo modele kombinovane nastave, gde ćemo se truditi da što više studenata prve i druge godine uvedemo u zgradu fakulteta“, kaže Branislav Boričić.

Brucoši uglavnom ne znaju da li će prva predavanja slušati od kuće ili iz amfiteatra, a oni stariji studenti prilagođavaju se uslovima, ali ipak žale za živim predavanjima.

Direktor Studentskog centra Beograd kaže da epidemiološka situacija u studentskim domovima „nije alarmantna“ i da od početka epidemije nije „izmakla kontroli“.

„Prema podacima Studentske poliklinike od ukupnog broja kapaciteta naše ustanove, 10.500 mesta, trenutno je potvrđen koronavirus kod 13 studenata. Niko od njih se ne nalazi u studentskom domu, niti se studenti koji su pozitivni ili imaju simptome vraćaju u studentske domove“, kaže Goran Minić.

Kada je reč o akademskoj nastavi uvodi se jedna novina, a to je intoniranje ne studentske, već državne himne „Bože pravde“. To je za početak nove akademske godine danas preporučilo Ministarstvo prosvete i to putem razglasa, računara, telefona, odnosno pevanjem uz poštovanje svih epidemioloških mera.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar