Brojni zvaničnici čestitali predsedniku Srbije Dan državnosti

Vesti 15. feb. 202109:08 > 15:5022 komentara
Podeli:
Izvor: Tanjug/Sava Radovanović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je povodom Dana državnosti čestitke predsednika SAD, Kine, Rusije, Francuske i brojnih drugih svetskih zvaničnika, saopštio je kabinet predsednika.

Vučiću su praznik čestitali i britanska kraljica Elizabeta Druga, predsednik Irske Majkl Higins, predsednik Švajcarske Gi Parmelan, kralj Holandije Vilem-Aleksandar, kralj Španije Felipe Šesti, kao i predsednici Ukrajine i Izraela, Volodimir Zelenski i Ruven Rivlin.

Povezano:

Čestitku su uputili predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

„Veoma raduje što su prijateljski odnosi i saradnja Turske i Srbije, kao rezultat uzajamnih veza na svim nivoima, dostigli najviši stepen u svojoj istoriji“, naveo je Erdogan.

Predsednik Francuske čestitao je praznik predsedniku Vučiću u ime Francuske i svoje ime.

„Budite uvereni da je Francuska uz Srbiju, kako bi je podržala na putu reformi, a posebno u oblasti vladavine prava u okviru obnovljene procedure pridruživanja koju ste prihvatili i koja je, ubeđen sam, u interesu Srbije i njenih građana“.

Na kraju pisma, predsednik Makron je svojeručno dodao:

„Još jednom hvala za našu razmenu mišljenja. Možeš da računaš na mene i ja računam na tebe.“

Čestitke su stigle i od predsednika i premijera Madjarske Janoša Adera i Viktora Orbana, predsednika Hrvatske Zorana Milanovića, predsednika Bugarske Rumena Radeva, predsednika Rumunije Кlausa Johanisa, predsednika Nemačke Frank-Valtera Štajnmajera, predsednika Austrije Aleksandera van der Belena i predsednice Grčke Кaterine Sakelaropulu.

Čestitali su i predsednici Kipra, Italije, Češke, Slovačke i Poljske, Nikos Anastasijadis, Serdjo Matarela, Miloš Zeman, Zuzana Čaputova i Andžej Duda.

Duda je ocenio da je „izbijanje pandemije suočilo čovečanstvo sa izazovom bez presedana, sa kojim se može izboriti samo zahvaljujući saradnji i medjunarodnoj solidarnosti“.

Dan državnosti čestitali su i predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev, predsednik Jermenije Armen Sarkisjan, predsednica Gruzije Salome Zurabišvili, predsednik Кazahstana Кasim-Žomart Tokajev, predsednik Irana Hasan Rohani, predsednik Egipta Abdel Fatah El Sisi.

Čestitke su uputili i predsednik Alžira Abdelmadžid Tebun, kralj Maroka Muhamed VI, predsednik Tunisa Кais Said, predsednik Državnog veća i ministara Кube Migel Dijas-Кanel Bermudes, predsednik Južne Кoreje Mun DJe In, predsednik Indonezije DJoko Vidodo i kralj Tonge Tupou Šesti.

Nacionalni dan Srbije čestitali su i predsednik Ujedinjenih Arapskih Emirata šeik Halifa bin Zajed Al Nahjan, potpredsednik i premijer UAE šeik Muhamed bin Rašid Al Maktum, kao i prestolonaslednik Abu Dabija i zamenik vrhovnog komadanta Oružanih snaga UAE šeik Muhamed bin Zajed Al Nahjan.

Čestitali su i kralj Saudijske Arabije Salman bin Abdulaziz El Saud i prestolonaslednik Muhamed bin Selman bin Abdulaziz El Saud, emir i zamenik emira Države Кatar šeik Tamim bin Hamad El Tani i Abdula bin Hamad El Tani, sultan Omana Haitam bin Tarik, predsednik Pakistana Arif Alvi i predsednik Bangladeša Abdul Hamid.

U čestitki privremeni generalni guverner Кanade Ričard Vagner podseća da „mnogi Кanadjani vode poreklo iz Srbije i da oni svojim doprinosima pomažu da Кanada bude napredna, raznovrsna i otvorena zemlja kakva j danas“, navodi se u saopštenju.

Komentari

Vaš komentar