Muke stanara naselja Jugovićevo zbog gradnje stanova, čeka se odgovor vlasti

Vesti 17. jul 202119:3021 komentara

Više od 1.000 stanara novosadskog naselja Jugovićevo u Novom Sadu, u kom se gradi 2.000 takozvanih "jeftinih stanova" za bezbednjake, već skoro dve godine pokušava da izađe na kraj sa problemima koje im prave izvođači radova - osim nesnosne buke i prašine, građevinske mašine više puta su oštetile privatnu i javnu imovinu u naselju, a bezbednost pešaka je, tvrde stanari, ugrožena svakodnevno.

Kada je u aprilu mesecu predsednica Vlade Srbije uručila prve ključeve takozvanih jeftinih stanova za bezbednjake, javnost u zemlji verovatno je prvi put čula za novosadsko naselje Jugovićevo. Ipak, i pre toga tamo je bilo i zgrada, i stanara. Od kada im je u avgustu 2019. godine komšiluk postao jedno od najvećih gradilišta u zemlji, nad Jugovićevo se nadvio oblak – oblak prašine.

Povezane vesti

„Zamislite situaciju da pustite dete da izađe da vozi bicikl, da ne može da vozi bicikl recimo kad padne kiša, zbog toga što je recimo, po putu rasut pesak, šljunak, koji naravno od padavina preraste u blato. Da vam ne pričam o tome na šta nam liče terase i prozori. U pojedinim situacijama prošle godine, tokom leta, bukvalno nismo mogli da otvorimo prozor od zgrade, odnosno od stana iz prostog razloga, tolika je emisija prašine bila da prosto to nije bilo moguće. Nezdravi su uslovi za život, to je ono što nama kao roditeljima najviše smeta“, navodi Žarko Mrđa, jedan od stanovnika ovog naselja.

Drugi problem je bezbednost – naselje sa više od 1000 stanovnika ima samo jedan pristupni put i to zabranjen za vozila teža od 10 tona. Ipak, pored jasno istaknutog znaka, jedinim putem svakodnevno prolazi teška građevinska mehanizacija, a onda, na putu ka gradilištu, stazama između zgrada – kroz čitavo naselje.

„Ja sam otac troje male dece i uopšte se ne osećam ugodno i lagodno da decu puštam same da šetaju po naselju. Zbog veoma frekventnog saobraćaja, teške građevinske mehanizacije i ja bih rekao nepažnje, dešavaju se nekad neki incidenti kao što su uništavanje privatne imovine i javne imovine. Bilo je oštećenje nekoliko automobila, rušenje bandere gde smo izgubili internet i TV signal.. Dešavaju se sudari, jure dosta često, razbacuje se šljunak, sitna otećenja po kolima, a ja sam lično prisustvovao skoro bliskom susretu kamiona i male dece“, ističe Miloš Ljubanić, stanar naselja Jugovićevo.

U strahu za bezbednost, pomoć su tražili na više adresa.

„Pokušavali smo i preko kancelarije za razne inspekcije u gradu, preko kancelarije gradonačelnika, preko građevinske direkcije Srbije, direktno sa izvođačima radova, ali svaki taj pokušaj je naišao na nereagovanje i neuspeh“, kaže Ljubanić.

Dodatni problem je to što su ulice u naselju Jugovićevo, u katastru upisane ne kao javni put, nego kao pašnjaci. Zbog toga gradske službe i inspekcije u formalno-pravnom smislu, u ovom naselju nemaju nikakvu odgovornost.

Izvođačima radova i građevinskoj direkciji Srbije smo uputili pitanja da li su do njih stigle pritužbe meštana naselja Jugovićevo. Od Građevinske direkcije Srbije dobili smo odgovor.

„Na projektu izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti za medijske upite je zadužen kabinet predsednice Vlade RS. Srdačan pozdrav“, saopštili su iz Direkcije.

Pitanja smo prosledili i premijerkinom kabinetu. Odgovore čekaju i stanari koji poručuju – da protiv novih stanova i komšija nemaju ništa – ali da ne žele da im kvalitet života trpi zbog državnog projekta.

Komentari

Vaš komentar