Brojni izrazi saučešća povodom smrti osnivača Bete Dragana Janjića

Vesti 31. dec 202013:27 > 17:26 1 komentar
Dragan Janjić
N1

Mnogobrojne kolege, državni zvaničnici, političari, organizacije i javne ličnosti izrazili su saučešće povodom iznenadne smrti dugogodišnjeg glavnog i odgovornog urednika i jednog od osnivača agencije Beta Dragana Janjića.

Od svog kolege, Dragana Janjića, Nezavisno udruženje novinara oprostilo se rečima:

„Bio nam je uzor u svakom pogledu i pamtićemo ga kao plemenitog čoveka i beskompromisnog borca za slobodu javne reči, istinu i pravdu. Saučestvujemo u bolu porodice i novinarske zajednice“.

Povezane vesti

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković u svoje ime i u ime Ministarstva uputila je telegram saučešća.

„Novinarstvo je od danas bez iskusnog novinara i urednika, koji je svojim radom ostavio trag na medijskoj sceni“, navela je Gojković u telegramu.

Delegacija Evropske unije u Srbiji je povodom smrti Janjića izrazila saučešće porodici i zaposlenima novinske agencije Beta.

„To je veliki gubitak, ljudski i profesionalni. Njegov rad će se pamtiti, koliko će i nedostajati“, rekao je šef Delegacije EU, ambasador Sem Fabrici.

Predsednik Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović je naveo da je „Janjić bio beskompromisni borac za nezavisnost i slobodu medija, za objektivnost, profesionalizam i etiku, za sve najviše standarde i kvalitete novinarske profesije“.

Izrazima saučešća pridružio se i Lider Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković.

„Iznenadnim odlaskom Dragana Janjića naše novinarstvo izgubilo je tihog, a glasovitog, upornog i neumornog reportera, hroničara, kritičara i urednika. Bio je redak medju retkim i najboljim“, naveo je Drašković.

Predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović u svoje ime i u ime svih zaposlenih u Opštini Čajetina uputio je telegram saučešća povodom smrti glavnog i odgovornog urednika agencije Beta Dragana Janjića.

„Poštovani prijatelji, duboko nas je iznenadila i potresla vest o iznenadnoj smrti našeg prijatelja Dragana Janjića sa kojim smo imali mnogo više nego samo poslovnu saradnju. Svojim velikim novinarskim i životnim iskustvom uvek je imao volje i vremena da sa nama prozbori lepu reč i da nam koristan savet, na čemu ćemo mu večno biti zahvalni“, naveo je Stamatović.

Organizacija Transparentnost Srbija izjavila je saučešće porodici i agenciji Beta.

„Izgubili smo divnog kolegu, učitelja, saradnika, prijatelja. Beta i Srbija su izgubili odličnog, posvećenog novinara i urednika. Vest o smrti Dragana Janjića dočekali smo u neverici, ogromnoj tuzi i šoku.

Stranka Slobode i pravde (SSP) uputila je saučešće porodici i zaposlenima u agenciji Beta povodom smrti njenog glavnog i odgovornog urednika Dragana Janjića.

„Otišao je Dragan Janjić, veliki profesionalac, sjajan novinar, čovek kompromisa i tolerancije, ali i nepokolebljiv borac za slobodu javne reči i demokratiju. Njegov odlazak veliki je gubitak, pre svega za njegovu porodicu, ali i za novinarsku profesiju i sve slobodoumne gradjane Srbije“

Iz SSP su naveli da će Janjićev novinarski i urednički pristup, ali i dragoceni društveni aktivizam biti važan putokaz generacijama koje dolaze.

„Hvala na svemu, Dragane Janjiću!“, navodi se u saučešću.

Izvršni direktor istraživačko – izdavačkog centra Demostat Aleksandar Stefanović je u svoje i u ime svog kolektiva uputio saučešće porodici Janjić i redakciji Bete.

„U moje lično ime, u ime vlasnika i celog kolektiva Demostata, a povodom smrti Dragana Janjića, našeg prijatelja i dugogodišnjeg partnera, primite iskreno saučešće. Bog uvek uzima najbolje. Neka mu je Večna slava“, navodi se u izjavi saučešća.

Žaljenje zbog iznenadne smrti Janjića izrazila je i ambasada SAD u Srbiji.

Otišao je veliki borac za objektivnost i profesionalizam u medijima kao i prava i položaj svih novinara. Počivaj u miru, Dragane, saopštila je ambasada SAD.

Povodom smrti Janjića, saučešća su uputili i ambasadori Nemačke Tomas Šib i Belgije Kun Adam.

„Veoma mi je žao, moje misli su sa njegovom familijom, prijateljima i kolegama u Beti. To je veliki gubitak. Veoma sam mu se divio kao snažnom zastupniku profesionalnog novinarstva i nezavisnih medija. Gospodin Janjić će nam veoma nedostajati“, naveo je ambasador Nemačke Šib u svom pismu.

Belgijski ambasador Adam je naveo da je godinama cenio doprinos koji je Janjić davao razvoju kvalitetnog novinarstva, zasnovanog na profesionalizimu i ličnom integritetu.

„Svakodnevna borba za odbranu nezavisnih, pouzdanih i slobodnih medija, koji su kamen temeljac svake demokratije, danas gubi jednog od svojih najistaknutijih predstavnika i odličnog novinara, čiji će pogledi nedostajati“, naveo je Adam.

Telegram saučešća uputila je i predsednica Evropskog pokreta u Srbiji Jelica Minić koja je ocenila da će Janjić svima neizmerno nedostajati.

Princ Aleksandar Karađorđević sa suprugom Katarinom izrazio je saučešće zbog smrti Dragana Janjića i ocenio da će on ostati upamćen kao veliki profesionalac.

„Nema pravih reči koje mogu da ublaže taj bol, pogotovo među njegovim najmilijima. Gospodin Janjić će ostati upamćen kao veliki profesionalac, koji je tokom svoje bogate karijere radio kao reporter, novinar i urednik. Molimo se da njegova porodica i njegovi najbliži nađu snage da prebrode ove teške trenutke“, naveo je Karađorđević u pismu.

Zaposleni u Odeljenju za medije Misije OEBS naveli su da su doboko potreseni odlaskom „divnog prijatelje, pravog profesionalca i velikog novinara“ Dragana Janjića.

„Nedostajaće nam svima i pamtićemo ga po mnogo dobrog što je uradio za profesiju, po hrabrosti i poštovanju novinarstva, po etičnosti kojom je obavljao svoj posao, po nesebičnosti i razumevanju drugih“, naveli su oni.

I Pokret slobodna Srbija izrazio je saučešće i ocenio da je Srbija odlaskom Janjića izgubila velikog borca za istinu.

„Njegov primer će svima nama i dalje osvetljavati put u toj borbi“, naveo je taj pokret.

Portal GM info iz Gornjeg Milanovca ocenio je da je odlaskom Janjića novinarstvo ostalo bez iskusnog novinara i urednika.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare