Broj ubijenih žena u porodičnom nasilju ne smanjuje mnogo

Vesti 08. mar 202113:52
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Broj žena ubijenih u partnerskom i porodičnom nasilju ne smanjuje se znatno, a nadležne službe i pravosudni organi često nemaju brz i adekvatan odgovor na nasilje nad ženama, beleži se sve veći broj poziva koji upozoravaju na nasilje, ali izostaje pravovremena reakcija institucija upozorila je povodom Međunarodnog dana žena Mreža žena protiv nasilja.

Slučajevi seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja sve su učestaliji, a kazna za počinioce tih teških krivičnih dela izostaje u odgovarajućem roku, navodi se u saopštenju.
Mreža ukazuje na brojne greške u medijskom izveštavanju kao i na ugrožavanje radnih prava žena.

#related-news_0

Slavićemo Dan žena kada više ne bude strategija, projekata i radnih grupa protiv diskriminacije, jer ćemo tada živeti ravnopravnost, poručila je Inicijativa žena Srbije.

Neznatni su uticaji postojećih javnih politika, projekata i raznih aktivnosti na život građanki u Srbiji, a borba protiv diskriminacije je i dalje mrtva reč na papiru, upozorila je ta organizacija.

Inicijativa žena Srbije ocenjuje da u Srbiji nema kompetentnih kadrova u državnoj upravi, koje mogu da obezbede sprovođenje dokumenata javnih politika, da „preobučeni kadrovi“ u organizacijama civilnog društva i dalje borbu za ženska prava vode na konferencijama i lepo napisanim zbornicima, a da političarke vulgarizuju bilo kakav pokušaj napretka i davanja šanse politici nediskriminacije žena.

„Svojim (ne)činjenjem oduzimaju šansu mladima u Srbiji i novinari i vaspitači i kreatori igrica i nastavnici, jer ravnopravnost je jednakost u porodici, vrtiću, školi, medijima… jer ravnopravnost se živi“, zaključuju u Inicijativi žena Srbije.

Komentari

Vaš komentar