Brnabićki „nije jasan“ EP, naprednjaci gube podršku evropske partije čiji su deo

Vesti 07. jul 202219:1336 komentara
Podeli:

Evropski parlament u juče usvojenoj rezoluciji rekao je svoje - od Srbije se očekuje da uvede sankcije Rusiji, ali i ono što se prvi put pojavljuje u nekom dokumentu - da prizna Kosovo. Dok predsednik Srbije kaže da od toga nema ništa i da Srbija nastavlja da štiti svoje interese, premijerka priznaje da joj sad više ništa nije jasno. Kaže da Evropa menja pravila i pristupanja i pregovora o normalizaciji sa Kosovom.

Evropski parlament kaže jedno, a Evropska komisija kaže nešto sasvim drugo – tako je rezoluciju Evropskog parlamenta prokomentarisala premijerka Ana Brnabić.

POVEZANE VESTI

„Evropska komisija u svom zvaničnom dokumentu za poglavlje 35 nijednom rečju ne pominje priznanje, nego kaže sveobuhvatana normalizacija odnosa sa Prištinom“, izjavila je Brnabić.

I drugi zahtev da Srbija uskladi spoljnu politiku tj. uvede sankcije Rusiji premijerka naziva promenom pravila igre usred igre, te proizilazi da je do sada Srbija politiku usklađivala praktično bez obaveze.

„Mi čak ni nemamo od strane EK i država članica ni usvojenu tu početnu poziciju, pregovorački okvir koji se tiče zajedničke spoljne i bezbednosne politike EU. Da mi još uvek čekamo od država članica da to usvoje. Pa ne znam onda zašto očekuju od nas da se potpuno uskladimo“, upitala je.

Politikolog Nemanja Todorović Štiplija kaže da premijerka Srbije ne razume proces evrointegracija. Oštra reakcija vlasti u Beogradu je, s jedne strane razumljiva, jer i sama rezolucija najoštrija do sada. S druge strane, novi uslovi, pre svega uvođenje sankcija Rusiji su, čini se, na savesti Beograda.

„Od ove godine, od marta meseca, vidljivo je kroz sve papire koji dolaze iz Brisela da to postaje jedan od glavnih uslova. Dakle, počeli smo proces sa dva neka veća uslova, danas smo tu da je ova vlast dovela do toga da Srbija ima četiri uslova“, kaže Štiplija.

I odnosi sa Kosovom i sankcije Rusiji su krajnje osetljive teme, i nije jasno da li je Beograd spreman da učini ono što se od njega očekuje, smatra novinar Veljko Pajović.

„Nije mi ni jasno zašto smo u međuvremenu gurali prst u oko. Pa imali ste i oni prijateljsku utakmicu Crvene zvezde i Zenita u Sankt Peterburgu. Ne mogu da procenim šta će se baš događati, ali da ljudima u vlasti nije baš prijatno, pa i nije, ali na kraju krajeva, oni su i hteli da budu tu“, navodi Pajović.

Nemanja Todorović Štiplija ističe i interesantan detalj – Evropska narodna partija, čiji je SNS pridruženi član, ne samo da nije ovoga puta, kao pre, tražila ublažavanje rezolucije, već je njen poslanik bio taj koji je predložio amandam o međusobnom priznavanju sa Kosovom.

Komentari

Vaš komentar