Brnabić: Želimo od 21. juna da otvorimo Srbiju za slavlja – uslov vakcinacija

Vesti 15. maj 202113:01 > 13:23 64 komentara
Tanjug/Sava Radovanović

Želimo od 21. juna da otvorimo Srbiju za slavlja, ali za to je potrebno da imamo 50 odsto punoletnog stanovništva potpuno vakcinisano i zato vas pozivam da se vakcinišete, izjavila je premijerka Srbije Ana Brnabić u Žagubici.

Vakcinacija je danas pitanje nacionalne bezbednosti, rekla je ona, pošto je sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom posetila vrtić u Krepoljinu, kao i punkt za vakcinaciju u Domu zdravlja Laznica.

povezane vesti

Od 21. juna želimo da otvorimo Srbiju za slavlje, svadbe, rođendane, proslave, ali za to moramo da imamo 50 odsto vakcinisanog punoletnog stanovništva. Sada smo na 42 odsto ili oko 2.270.000 ljudi, rekla je Brnabić.

Žagubica zaostaje i moramo da se potrudimo da budete u vakcinaciji jedna od najboljih opština u Srbiji, poručila je premijerka.

Razumem da je teško, razuđena teritorija, ali moramo da uradimo sve što je u našoj moći i spremni smo da pružimo svu podršku lokalnoj samoupravi i domu zdravlja, rekla je Brnabić i i istakla da je u Žagubici vakcinisano 21 odsto stanovnika.

Brnabić je rekla da su u prvih 10 opština u Srbiji po vakcinisanima uglavnom beogradske opštine, ali sada se približavaju i Niš, Priboj, Kikinda, Kladovo, Crna Trava, Sremska Mitrovica i Novi Sad.

Znam da bi predsednik Srbije Aleksandar Vučić rado bio ovde, ali mora na put u Sloveniju i potom ima važne sastanke u Briselu, pa vam prenosim njegove pozdrave. Znam da će se i on potruditi da dođe, rekla je Brnabić okupljenim meštanima ispred Doma zdravlja.

Molim vas da se vakcinišete, mi ćemo obezbediti sve što je potrebno i da završimo sa koronom do 21. juna, rekla je Brnabić.

Ona je, govoreći o ekonomskoj podršci Srbiji kroz evropske fondove, navela da u ovom trentuku najveća podrška dolazi od investitora iz evropskih zemalja, pre svega Nemačke.

Skoro 70 odsto svega što izvezemo ide na tržište EU, rekla je ona, uz napomenu da Srbija sa energetskim i infrastrukturnim projektima učestvuje u Ekonomskom investicionom planu EU za Zapadni Balkan.

Brnabić je rekla i da je za to važan proces vakcinacije, kao i da je predsednik Srbije „postavio lestvicu“ da Srbija ostvari privredni rast izmešu šest i sedam odsto, što bi značilo veće plate i penzije.

Izvor: Tanjug

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare