Brnabić: Za postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda treba šest milijardi evra

Vesti 11. okt. 202115:5135 komentara
Podeli:
Izvor: Dragan Kujudžić/Tanjug

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da je procenjeno da je potrebno ulaganje od šest milijardi evra u postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, kako bi se dostigli najveći evropski standardi u ovoj oblasti. Ona je na potpisivanju Zajedničke deklaracije o namerama u vezi sa strateškom saradnjom u oblasti klimatskog delovanja Srbije i Nemačke u vrednosti 309 miliona evra, navela da su Zelena agenda i zaštita životne sredine jedan od dva ključna prioriteta Vlade u ovom mandatu.

„Važno je da nakon decenija nebrige i nedostatka investicije u oblast zaštite životne sredine, danas postavljamo ovo kao jedan od naših ključnih prioriteta“, rekla je Brnabić.

Povezane vesti

Prema njenim rečima, tri osnovna cilja Vlade u ovoj oblasti su da unapredi kvalitet vazduha i da se sistematski radi na njegovoj zaštiti, da unapredi upravljanje čvrstim otpadom i otpadnim vodama.

„Jedna od stvari na kojoj ćemo raditi je prilagođavanje naše ekonomije i društva klimatskim promenama“, kazala je premijerka.

Ona je podsetila i da je Nemačka najveći bilateralni donator Srbije, kao i da je u poslednju 21 godinu kroz razne oblike razvojne pomoći uložila oko dve milijarde evra u reforme Srbije.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, koja je sa državnom sekretarkom u nemačkom Ministarstvu za ekonomsku saradnju i razvoj Marijom Flahsbart potpisala Zajedničku deklaraciju, izjavila je da na ovaj način dve zemlje potvrđuju da su spremne da se zajednički pridruže globalnoj inicijativi za sprečavanje klimatskih promena i da na održiv i efikasan način rade na zelenoj, otpornoj i održivoj ekonomiji.

„Na evropskom putu jedan od važnih koraka je i otvaranje Klastera 4 koji pokriva teme o kojima smo danas razgovarali – energetika, transport, zaštita životne sredine, klimatske promene, digitalizacija i transevrospke mreže“, istakla je Joksimović.

Prema njenim rečima cilj je ne samo da se unaprede bilateralni odnosi sa Nemačkom i da evropske integracije dobiju na dinamici, već i da svaki građanin oseti korist od ovog procesa.

Flahsbart je navela da je Nemačka danas zainteresovana da se region Zapadnog Balkana kreće mirnim putem razvoja.

„Prioritet pregovora je ova izjava o namerama, što je veliki stepenik Srbije na putu za ispunjenje ciljeva zelenog plana EU. Važno je da u programu za obnovljive energije i za održivi razvoj gradova pravimo podsticaje i napredak“, rekla je ona.

Prema njenim rečima, pitanje pristupa EU i zaštite klime je pitanje konkurentnosti Srbije, kao destinacije za investitore, jer što se bolje država ovim ciljevima približava to će biti više atraktivna za investicije.

Komentari

Vaš komentar