Brnabić: Unapređenje položaja Roma od izuzetnog značaja za Srbiju

Vesti 25. avg. 202115:326 komentara
Podeli:
Izvor: FoNet/Vlada/Slobodan Miljević

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić predsedavala je konstitutivnoj sednici Koordinacionog tela za unapređenje položaja i socijalno uključivanje Roma i Romkinja i praćenje realizacije Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji za perod od 2016. do 2025. godine, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Premijerka Brnabić imenovana je za predsednicu Koordinacionog tela, a ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić za zamenicu predsednice tog tela, dok članove čine ministri prosvete, zdravlja, rada, državne uprave, finansija, građevine, pravde, evropskih integracija, kao i predstavnici Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine i Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva, navodi se u saopštenju.

Na sednici je formirana i Stručna grupa Koordinacionog tela koja će sprovoditi operativne aktivnosti.

Kako se dalje navodi, premijerka Brnabić istakla je da je unapređenje položaja Roma i Romkinja i njihovo uključivanje u društvo od izuzetnog značaja za Srbiju i da je, u skladu s tim, uloženo dosta vremena, napora i resursa kako bi se poboljšao kvalitet njihovog života.

Predsednica Vlade Srbije podvukla je da resorno ministarstvo može mnogo da uradi na tom polju i da napori na poboljšanju životnog kvaliteta Roma i Romkinja nisu važni samo zbog poštovanja ljudskih prava i evropskih integracija, već zbog toga što Srbija želi da stvori upravo takvo društveno okruženje za sve narode i pripadnike nacionalnih manjina koji u njoj žive.

Ministarka Gordana Čomić rekla je da je koordinacija rada ministarstava od izuzetnog značaja za sprovođenje različitih aktivnosti na terenu i kao pozitivan primer navela imunizaciju Roma i Romkinja, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja.

Čomić je takođe najavila da će do kraja godine biti revidirana Strategija koja će na taj način biti usklađena sa evropskim okvirom.

Komentari

Vaš komentar