Brnabić: Poništene dozvole, odluke, rešenja – stavili smo tačku na Rio Tinto

Vesti 20. jan 202218:17 > 20:06 383 komentara

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da je na sednici Vlade ukinuta Uredba o prostornom planu područja posebne namene za preradu minerala jadarit, kao i sve dozvole i uredbe u vezi sa kompanijom "Rio Tinto".

„Poništeni su svi upravni akti vezani za Rio Tinto, odnosno Rio Sava, sve dozvole, odluke, rešenje i sve ostalo. Ugovore nikada nismo imali kao što smo više puta rekli“, rekla je premijerka.

Dodala je da je ukinuta Radna grupa za implementaciju projekta Jadar čime su, kako je rekla, ispunjeni svi zahtevi ekoloških protesta i „stavljena tačka na Rio Tinto u Srbiji“.

POVEZANE VESTI:

„Ovim je što se tiče projekta Jadar i Rio Tinto sve završeno“, kazala je premijerka.

Ona je pozvala sve zainteresovane ekološke organizacije da preuzmu sva dokumenta i analiziraju ih.

„Nudim da tim iz mog kabineta i našeg sekretarijata pomogne u analizi ukoliko bude potrebno. Ćuta je već rekao da želi dokumente, mogu već večeras da ih preuzmu“, dodala je.

Kako je rekla premijerka, u poslednjih nekoliko meseci imali smo proteste zbog Projekta „Jadar“ i Rio Tinta i kompanije Rio Sava.

TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ

„Koja je u Srbiji od 2004, kada je dobila prvo rešenje kojim se dozvvoljavaju istražne radnje, krenula je u istraživanje, 2006. je izmenjen zakon o rudarstvu, 2012. dobili i rešenje o izvođenju bušotina velikog prečnika“, rekla je premijerka.

Ona je podsetila da je Vlada dobila zahteve ekoloških organizacija, okupljenih oko Ekološkog ustanka, Saveza ekoloških organizacija Srbije, platforme Akcija i ostalih, kao i da su to  zahtevi koji su predati 12. januara 2022.

O zahtevima Save Manojlovića

Što se tiče zahteva Save Manojlovića, dodaje premijerka, svi zahtevi zbog kojih je protestovao su ispunjeni.

„Ispunili smo čak i neke njihove hirove i Savo Manojlović je to i potvrdio. Ja sam mislila da je on kredibilan sagovornik, nažalost, imala sam priliku da se razočaram. Manojlović je ipak pozvao na proteste, iako je rekao da su ispunjeni zahtevi, onda je pokrenuo narodnu inicijativu za izmene i dopune zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, taj predlog je predao Skupštini 14. januara. Po zakonu rok da Skupština odgovori na inicijativu je 15 dana. Već nakon tri dana, Manojlović izlazi ispred Skupštine, saziva konferenciju i kaže da imamo administrativne opstrukcije, zato što predsednik republike nije verifikovao inicijativu. Pored toga što ne govori istinu, on je i nepismen, jer po zakonu o referendumu i narodnoj inicijativi, nigde se ne pojavljuje funkcija predsednika republike. Nema šta predsednik da verifikuje, nego odbor u okviru Narodne skupštine to radi. I tako je Manojlović pokazao koliko mu nije stalo i koliko ga nije briga i koliko ne zna i pozvano na proteste i ni manje ni više nego ispred Predsedništva. A da je nepismen pokazuje da ova inicijativa nema čak ni obrazloženje, nema ključan dela u okviru inicijative, koji je po zakonu neophodan. Pa mu je Skupština poslala dopis kojim traži da se upotpuni ta narodna inicjativa, da čitav predlog bude u skladu sa zakonom i nudi pomoć svih službu Skupštine i Vlade da završimo s njegovim timom tu inicijativu i ubrzamo posao. Ne da nema opstrukcije već suprtono“, navodi premijerka.

„Licemerje stranaca koji finansiraju ekološke organizacije“

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da nema reči kojima bi opisala licemerje stranaca koji finansiraju ekološke organizacije koje se bune protiv otvaranja rudnika kompanije Rio Tinto i njihove proteste i istakla da su najveći finansijeri iz SAD, Velike Britanije, Nemačke i Austrije.

Ona je navela da je o tome razgovarala i sa nekoliko ambasadora i da im je tu istu poruku prenela. Brnabić je ocenila da su se finansijeri iz inostranstva „sjatili“ u Srbiju, ne samo da finansiraju ekološke organizacije, već i da učestvuju u njihovom direktnom osnivanju, radu, organizaciji i udruživanju, pa onda i finansiranju protesta.

„Čak ni to ne bi bio problem, da nemamo ovakvu vrstu licemerja da ti koji finansiraju proteste napadaju kompanije koje dolaze iz istih tih zemalja, a mi treba da branimo kompanije i politički slabimo. Jel to igra koju igramo?“, upitala je premijerka.

Među organizacijama koje su prema njenim tvrdnjama finansirale ekološke proteste u Srbiji su Fondcija Rokfeler, USAID, Vestiminsterska fondacija za demokratiju, Britanski savet i Fondacija „Hajnrih Bel“.

O eventualnoj tužbi Rio Tinta: Neka rade šta misle da je najbolje

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da se ne plaši eventualne tužbe kompanije Rio Tinto. Ona je rekla da je odluka vlade konačna i da ne bi ulazila u to da li će Rio Tinto tužiti Srbiju ili ne.

„Pokušali smo na otvoren i transparentan način uradimo šta je najbolje za naše gradjane. Mi se kompanije Rio Tinto ne plašimo, neka rade šta misle da je najbolje da rade. Mislim da je ova odluka ispravna i da još jednom govori o tome da slušamo naš narod i da je naš posao da zaštitimo njihove interese čak i kad mislimo nešto drugačije“, kazala je premijerka.

Komentarišući saopštenje kompanije Rio Tinto, u kome se izražava „zabrinutost“ zbog najavljenog povlačenja Prostornog plana za projekat Jadar, premijerka je kazala da bi volela da su takvu zabrinutost pokazali ranije i da su kako je rekla, bili otvoreniji za komunikaciju sa gradjanima Jadra i Rađevine.

„Volela bih da su konstantno razgovarali sa narodom šta je taj projekat, kakve su koristi. Rio Tinto apsolutno nije pružio dovoljno informacija ni gradjanima ni vladi Srbije. Kad sam ih molila da poboljšaju komunikaciju sa lokalnom zajednicom, ništa se nije desilo“, kazala je predsednica Vlade Srbije.

Dodala je da odluku o Rio Tintu ne vidi kao iznuđenu, jer, kako je rekla, bilo je mnogo većih i dužih protesta.

Upitana da li i posle odluke vlade očekuje nove proteste i blokade puteva, Brnabić je kazala da su ispunjeni svi zahtevi organizatora tih skupova i da bi sve drugo osim prekida protesta bila „čista, suva politika“.

„I to je u redu, samo nemojte onda da se krijete iza zelene agende. Ali hajde da je prejudiciramo, hajde da verujemo da su svi ljudi odgovorni i ozbiljni, da su postavili svoje zahteve i da ih je vlada ispunila, i zahteve Save Manojlovića koji je svoju reč prekršio i koji je nepismen i lažov, i zahteve Aleksandra Jovanovića Ćute“, kazala je premijerka. ;

Navela je i da neće „dozvoliti“ da „uspe pokušaj političke obmane onih koji su doveli Rio Tinto u Srbiju“ da kako je rekla, sve svale na aktuelnu vlast.

„Dragan Đilas se dodatno obogatio od Rio Tinta, njegov kum je za 717.000 evra prodao zemlju toj kompaniji. Nebojša Zelenović je 18 godina radio i živeo pored Rio Tinta, a nikad ga nismo čuli da je do pre šest meseci rekao jednu reč protiv te kompanije, da je bio zabrinut i da je razgovarao sa meštanima Gornjih Nedeljica. Mi ni luk jeli, ni luk mirisali a sad da svalite sve na Aleksandra Vučića i SNS. Pa neće moći“, rekla je premijerka.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare