Brnabić u UN: Priština iracionalnom demonstracijom sile rasplamsala veliku krizu

Vesti 25. sep. 202107:46 > 09:3357 komentara
Podeli:
ANA BRNABIĆ
Izvor: Tanjug/Dragan Kujundžić

Premijerka Srbije Ana Brnabić je u obraćanju u Generalnoj skupštini UN u Njujorku izjavila da je Priština iracionalnom demonstracijom sile rasplamsala veliku krizu ali da Beograd ostaje posvećen pronalaženju rešenja zasnovanog na kompromisu.

Povezane vesti

Brnabićeva je rekla da je od svih izazova sa kojima se Srbija suočava najvažnije pitanje održavanje mira i stabilnosti na Kosovu i pozvala međunarodnu zajednicu da insistira na tome da Priština poštuje postignute sporazme.

Premijerka je rekla da Srbija već više od dve decenije konstantno privlači pažnju svetske javnosti na probleme sa kojima se suočava nealbansko stanovništvo na Kosovu.

Ukazala je da se stalno povećava broj napada na Srbe, njihovu imovinu i versko nasleđe na Kosovu i navela nekoliko primera.

„Ova spirala nasilja na Kosovu i Metohiji kulminirala je početkom ove nedelje. Pod izgovorom primene novih pravila za registarske tablice Priština je poslala teško naoružane specijalne jedinice na sever pokrajine. Ovo je još jedno brutalno kršenje Briselskog sporazuma. Ova iracionalna demonstracija sile je rasplamsala veliku krizu“, rekla je Brnabić.

Ona je naglasila da uprkos svim izazovima i svakodnevnim provokacijama, Srbija ostaje snažno posvećena pronalaženju rešenja zasnovanog na kompromisu, koje će obezbediti trajni mir i stabilnost.

„Dijalog i implementacija postignutih sporazuma su jedini ispravan način za rešavanje svih otvorenih pitanja“, rekla je Ana Brnabić.

Brnabić je istakla da i devet godina nakon potpisivanja Briselskog sporazuma Zajednica srpskih opština „koja je kičma Briselskog sporazuma“ i dalje nije osnovana i pozvala međunarodnu zajednicu i EU da utiču na Prištinu.

Kako je rekla, Srbija je spremna da se posveti budućnosti stvarajući saveze kroz procese poput Berlinskog procesa ili inicijative Otvoreni Balkan, dok drugi pokušavaju da poremete te procese, i umesto da se posvete budućnosti, žele da se vrate prošlost.

Govoreći o kovidu 19, Brnabić je rekla da je pandemija testirala otpornost nacija, ali da je Srbija u ovoj krizi ostala jaka.

Uprkos krizi Srbija je uspela da očuva ekonomsku stabilnost, da javni dug ostane ispod 60 odsto bruto-društvenog proizvoda, plate su nastavile da rastu, a Srbija je postigla i dobar rast za koji se očekuje da ove godine bude sedam odsto, naglasila je Brnabić.

Ona je istakla da je večno zahvalna zaposlenima u zdravstvu na posvećenoj borbi protiv pandemije i ocenila da je to što je Srbija stavila po strani geopolitiku omogućilo da brzo nabavlja vakcine i dala priliku građanima da sami biraju vakcinu koju će primiti.

Brnabić je ukazala da je Srbija donirala više od milion doza vakcina, da je omogućila i strancima da se vakcinišu u Srbiji, ali i da je poslala vakcine za Afriku i Aziju i da će nastaviti to da radi dok pandemija ne bude prošlost.

„Pandemija nas je naučila važnu lekciju, dok svi nismo sigurni niko nije siguran. I ili ćemo svi pobediti zajedno ili svi nećemo uspeti“, poručila je Brnabić.

Osvrnula se i na temu klimatskih promena i rekla da je Srbija posvećena ciljevima održivog razvoja i Pariskog sporazuma, te da je cilj da smanji 33,3 odsto emisije gasova sa efektom staklene bašte u odnosu na 1990. godinu i oko 13 odsto u odnosu na 2010. godinu.

Brnabić je naglasila i da je evropski put Srbije strateško opredeljenje države i da će nastaviti da radi na reformi vladavine prava.

Premijerka Srbije ukazala je da će u Beogradu u oktobru biti održati skup povodom 60 godina od prve konferencije Pokreta nesvrstanih i da će Srbija s radošću ugostiti prijatelje.

Izvor: Tanjug

Komentari

Vaš komentar