Brnabić: U ovom trenutku za mene je projekat „Jadar“ gotov

Vesti 18. jan 202213:55 > 14:03 94 komentara

Rio Tinto usporava dalju dinamiku rada zato što još uvek nisu dobili rešenje o eksploatacionom polju, kaže premijerka Srbije Ana Brnabić i dodaje da Vlada ne želi da izda to rešenje, niti da će raditi više išta bez konsultacija sa lokalnom zajednicom i meštanima.

Kompanija Rio Sava Exploration je saopštila da je Rio Tinto, „zbog kašnjenja u ishodovanju Odobrenja za eksploataciono polje“, revidirao dinamiku realizacije Projekta „Jadar“.

„Na osnovu trenutnih procena i pod uslovom da se ishoduju sva relevantna odobrenja i dozvole, očekuje se da prva komercijalna proizvodnja bude najranije 2027. godine (prethodno je bilo planirano za 2026. godinu)“, navedeno je u jutrošnjem saopštenju.

Inače, kada je reč o rešenju o eksploatacionom polju, Brnabić je na konferenciji za novinare, organizovanoj povodom početka projekta „EU za Zelenu agendu u Srbiji“, pojasnila da to rešenje ne znači eksploataciju već je neophodno da bi se uradila studija o proceni uticaja na životnu sredinu.

„Svi oni koji kritikuju prostorne planove, potencijalna rešenja o eksploatacionom polju ili bilo koje druge, pokazuju da ih apsolutno ne zanima procena uticaja na životnu sredinu već politički koriste ovo za napade na predsednika Vučića i Vladu Srbije. Da ih zanima, oni bi u stvari zahtevali studiju, ono što oni rade je sprečavanje studije o proceni uticaja na životnu sredinu“, rekla je Brnabić.

Pročitajte još:

Predsednica Vlade Srbije kaže da ne želi da ulazi u dinamiku i očekivanja Rio Tinta već kaže da je tu da „zaštiti želje i interese građana Srbije“.

U ovom trenutku za mene je projekat „Jadar“ gotov, izjavila je Brnabić.

„Sa kim treba da razgovaram, ja ću razgovarati, nemam zaista niti jedan jedini problem“, poručila je.

Ona naglasila je da je uvek „transparentno komunicirala“ sa kompanijom Rio Tinto.

„Kada su završili prethodnu studiju o izvodljivosti 2020. godine bila sam u Loznici, držala konferenciju, nisam dobila ni jedno jedino pitanje o zaštiti životne sredine, nikakav negativan komentar o Rio Tinto. Sada čujem i mi ćemo to usvojiti“, rekla je Brnabić, uz opasku „videćemo kako će ići dalje“.

Tanjug / Vlada Republike Srbije / Slobodan Miljević

„Niti sam ‘Rio Tinto’ dovodila u Srbiju, niti sam im davala istražna prava, menjala zakone o rudarstvu 2006. kako bi oni dobili ekskluzivna prava na eksploataciju, niti sam davala dozvole za bušotine velikog prečnika“, poručila je premijerka i istakla da je njena vlada“ nasledila“ i taj projekat i zakon.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović ocenila je da je „velika šteta“ što Srbija ne razmisli da se uradi bar Studija procene uticaja na životnu sredinu.

„Danas je moderno biti protiv priče o litijumu. Ovo nije priča o Rio Tintu, ovo je priča o eksploataciji litijuma, jer mislim da kao Vlada treba da znamo kakav je taj uticaj. Ali, kako god bilo, mi smo Vlada, građani su rekli šta su rekli i tako ćemo postupiti“, zaključila je Mihajlović.

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre istakao je kako EU i dalje smatra da bi projekat „Jadar“ mogao da bude prilika za društveno-ekonomski razvoj, ali pod uslovom da se sprovodi uzimajući u obzir najviše standarde zaštite životne sredine.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare