Brnabić u debati s Konventom o EU: Vladavina prava je prioritet

Vesti 22. feb. 202112:24 > 16:02
Podeli:
Izvor: FoNet/Slobodan Miljević

Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je da će vladavina prava biti jedan od tri prioriteta vlade koju vodi u tekućem mandatu, najavljujući da će toj temi posvetiti pažnju, kao što je ranije činila sa procesom digitalizacije i reforme obrazovanja.

Čini mi se da smo tako počeli mandat, dobar start u prvih 100 dana rada, rekla je Brnabić u onlajn debati sa Nacionalnim konventom o Evropskoj uniji (NKEU).

Brnabić je poručila da u oblasti vladavine prava ne sme biti „svetih krava“, pa to ne bi trebalo da bude slučaj ni sa Savetom Vlade Srbije za borbu protiv korupcije.

Brnabić je podsetila da je Savet osnovan u vreme kada država nije imala nikakvu instituciju za borbu protiv korupciju, posle 2000. godine.

Posle toga su usvojeni zakonI, formirane nove institucije, Agencija za borbu protiv korucpije, a situacija je takva da je time, na žalost, Savet izgubio svoju ulogu, rekla je Brnabić.

Brnabić je predočila da je Savet relikt onih vremena, ali njega ne sme niko da ukine.

Kada imate Agenciju, Savet ne služi mnogo čemu, ukazala je ona i navela da su članovi Saveta sami sebi dodelili doživotni mandat, iako to ne piše ni u jednoj odluci Vlade o Savetu.

Mandat nije oročen, ali ne znači da je doživotan, rekla je Brnabić i naglasila da se radi o politički osetljivoj temi, jer i sam savet odbija da radi sa ljudima koje je prema, svojim odlukama, imenovala Vlada Srbije.

Vladavina prava, a imamo stvari u koje ne smete da dirate, ignorišete članove Saveta koje imenuje Vlada Srbije, predočila je ona.

Nema dijaloga ako se Vlada samo kritikuje, potrebne i pohvale

Premijerka je navela i da je u redu da organizacije civilnog društva kritikuju Vladu, ali da dijaloga nema ukoliko se samo kritikuje, a ne pohvale se stvari koje su dobre.

„Ako želimo jednu evropsku Srbiju i Srbiju dijaloga, vladavine prava, razumevanja, međusobne saradnje, u redu je da se kritikujemo, mislim da je to na mestu, posebno da organizacije civilnog društva kritikuju Vladu, ali se ne slažem sa vama da je jedini cilj da kritikujete“, rekla je ona. i dodala da je cilj i ukazivanje na dobre stvari kada one to jesu.

Neophodno je, rekla je Brnabić, izgraditi poverenje između Vlade i organizacija civilnog društva „ne samo da bismo išli brže prema Evropskoj uniji nego i da bismo kao društvo sveukupno brže i bolje napredovali“.

„Ako se dobre stvari uporno prećutkuju onda nemate dijalog koji vodi ka nekom evropskom društvu“, rekla je Brnabić i dodala da te organizacije u njoj uvek imaju sagovornika.

Završen i usvojen Akcioni plan za primenu Medijske strategije

Kada je reč o temi medija, Ana Brnabić je podsetila da je završen i usvojen Akcioni plan za primenu Medijske strategije i osnovane dve radne grupe – za praćenje primene Medijske stratgeije i druga koja se bavi zaštitom i bezbednosti novinara.

Kao premijerka, dodala je ona, jednom mesečno se sastajem sa članovima Radne grupe za zaštitu i bezbednost novinara, a ovog meseca bi trebalo da se vidimo 26. februara.

Verujem da ćemo do tada imati dogovor o otvaranju SOS linije za sve novinare da prijave uvrede, pretnje, drugo da napravimo portal na kojoj će postojati svi podaci o toj problematici i treće da zajedno sa zaštitnikom građana napravimo jedinstvenu listu, a ne da imamo po dve ili tri, rekla je Brnabić.

Efikasnost pravosuđa opterećuje i građane i privredu

Brnabić je, govoreći o temi pravosuđa, rekla da su u parlament poslali inicijative za izmenu Ustava, ali da je i pored zelenog svetla Venecijanske komisije, resorna ministarka Maja Popović odlučila da sa predsednicom Društva sudije Srbije Snežanom Bjelogrlić nastavi dijalog na tu temu.

Ono što je ogroman problem, efikasnost pravosuđa je ono što opterećuje i građane i privredu, rekla je Brnabić i naglasila da je ministarka Popović navela da se planiraju izmene Zakona o parničnom postupku.

Na predlog Visokog saveta sudstva, gledamo gde je potrebno zaposliti dodatne ljude u sudovima, navela je ona i podsetila da je do 9. aprila otvoren tender Delegacije EU za izradu jedinstvenog informacionog sistema za pravosuđe.

Kada je reč o borbi protiv koprucije, Brnabić je rekla da bi do kraja februara trebalo da dobije rezultate rada četiri regionalna suda, odnosno odeljenja za suzbijanje korupcije i kriminala, koji su počeli da rade 1. marta 2018. godine.

Izmene Zakona o dostupnosti informacijama od javnog značaja

Brnabić je rekla da je zainteresovana da čuje koje su to primedbe organizacija civilnog društva na izmene Zakona o dostupnosti infomacijama od javnog značaja, dodajući da se dosta kasni sa usvajanjem tog i Zakona o zaštitniku građana.

Koordinatorka Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji Nataša Dragojlović rekla je da je Programski savet NKEU posebno zainteresovan za izmene Zakona od dostupnosti infomacija, jer bez tog zakona ne mogu da rade.

Dragojlović je istakla da bi članice tog tela od premijerke volele da čuju šta su ključne prereke Vladi Srbije u ispunjavanju onih obaveza koje je sama navela u svom ekspozeu i koje su preuzete u ime svih građana u ostvarivanju cilja priključivanja Uniji.

Komentari

Vaš komentar