Brnabić: Srbija tokom pandemije pokazala okrenutost regionalnoj stabilnosti

Vesti 03. dec. 202117:02
Podeli:
Izvor: Tanjug / Vlada Repubčlike Srbije / Slobodan Miljević

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je da je i tokom pandemije koronavirusa Srbija pokazala okrenutost regionalnoj stabilnosti i saradnji, potpuno svesna da bez zaštićenog, stabilnog i razvijenog regiona nema ni zaštićene, stabilne i razvijene Srbije.

Ona je na Samitu Centralnoevropske inicijative (CEI) koji je održan u Budvi putem video-linka rekla da čanstvo u EU ostaje glavni spoljnopolitički cilj Srbije.

„Na osnovu svih reformi i vodjeni rezultatima koje je naša zemlja ostvarila, očekujemo pozitivne signale iz Brisela tokom decembra i u toku slovenačkog predsedavanja EU“, rekla je predsednica Vlade.Prema njenim rečima, Srbija uporedo sa tim aktivnostima radi i na povezivanju regiona i omogućivanju bržeg i lakšeg protoka ljudi, robe i usluga.

Ona je podsetila na to da je Srbija pokrenula i Inicijativu „Otvoreni Balkan“, čije su za sada članice Srbija, Severna Makedonija i Albanija.

Premijerka je izrazila nadu da će Srbija uskoro u okviru te inicijative postići nove rezultate, koji će značiti elektronsku razmenu dokumenata, manje čekanje na granicama i efikasniji protok teretnih vozila.

Zdravko Krivokapić, premijer Crne Gore koja trenutno predsedava CEI, izrazio je još jednom zahvalnost premijerki Brnabić na donaciji vakcina Crnoj Gori, podsetivši na to da su prve vakcine kojima su gradjani te zemlje vakcinisani upravo one koje su stigle iz Srbije.

Centralni deo samita bio je panel šefova delegacija na kojem su, pored Brnabić, učestvovali i predsednik Vlade Slovenije Janez Janša, predsednik Vlade Bugarske Stefan Janev, predsednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković i ministarka za evroatlantske integracije i potpredsednica Vlade Ukrajine Olga Stefanišina.

Učesnicima samita, na kojem je usvojena Mapa puta za zdravstvo na Zapadnom Balkanu, obratili su se evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji, evropska komesarka za zdravstvo i bezbednost hrane Stela Kiriakides i regionalni direktor SZO Hans Henri Kluge.

Centralnoevropska inicijativa (CEI) nastala je 1989. godine iz saradnje četiri države Italije, Austrije, tadašnje SFR Jugoslavije i Madjarske, a danas ima 17 članica: Albaniju, Belorusiju, BiH, Bugarsku, Hrvatsku, Češku, Italiju, Madjarsku, Severnu Makedoniju, Moldaviju, Poljsku, Rumuniju, Slovaču, Sloveniju, Srbiju, Ukrajinu i Crnu Goru.

Austrija se povukla iz članstva 2018. godine, a devet država su članice EU. Preostalih osam su države Zapadnog Balkana i Evropskog susedstva.

Komentari

Vaš komentar