Brnabić smatra da navodi iz Pandorinih papira nisu tačni: O Malom sve istraženo

Vesti 26. okt 202119:23 46 komentara
ana brnabić slobodan miljević
Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je da u navodima iz Pandorinih papira o ministru finansija Siniši Malom nema ništa što domaći nadležni organi već nisu istražili i istakla da ona veruje u institucije. Na pitanje da li smatra da navodi iz Pandorinih papira nisu tačni, premijerka je odgovorila potvrdno.

Povezane vesti

Ona je to rekla je na onlajn samitu „Njena moć“ u organizaciji časopisa „Forin polisi“ odgovarajući na pitanje urednice Ejmi Makinon kako komentariše navode iz Pandorinih papira da ministar finansija Srbije ima 24 apartmana u Bugarskoj u vrednosti od pet miliona evra.

Brnabićeva je istakla da je ministar rekao da to nije tačno, a da ona kao predsednica Vlade ostavlja nezavisnim institucijama da rade svoj posao.

Na pitanje Ejmi Makinon da li to znači da ona smatra da navodi iz Pandorinih papira nisu tačni, Brnabić je odgovorila potvrdno.

Strašan zločin u Srebrenici, ali ne i genocid

Odgovarajući na pitanje o genocidu u Srebrenici, Brnabić je rekla da ne poriče da se dogodio strašan zločin, ali da ne prihvata da je reč o genocidu i istakla da stoji iza Deklaracije koju je usvojila Skupština Srbije, u kojoj je osuđen zločin nad bošnjačkim stanovništvom za koji su odgovorni pojedinci.

Ona je ocenila da je Srbija uradila sve što je u njenoj moći da pomogne Tribunalu u Hagu da donese presudu o tom zločinu.

Tema samita bila je posmatranje aktuelnih kriza pandemije i klimatskih promena kroz prizmu rodne ravnopravnosti.

Upitana da li je i u Srbiji, kao i u većini zemalja, došlo do porasta nasilja tokom pandemije koronavirusa, Brnabić je rekla da jeste, ali i do porasta psihosomatskih problema, poput napada panike, depresije i to ne samo kod žena, već u celoj populaciji.

Govoreći o položaju žena u društvu u Srbiji, ona je istakla da žene sve više zauzimaju važna mesta u vođenju zemlje i istakla da je u vladi skoro 50 odsto žena. Navela je da je na čelu Narodne Banke Srbije takođe žena, ali i da se prvi put u istoriji, posle poslednjih izbora, žene nalaze na čelu pojedinih gradova.

Samit „Njena moć“ okuplja žene lidere iz vlada, privrede i civilnog društva koje utiču na stvaranje sistemskih promena širom sveta.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare