Brnabić sa šeficom Unmika: Beograd posvećen dijalogu, Priština da ispuni obaveze

Vesti 16. sep 202218:563 komentara
Izvor: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/ nr

Premijerka Ana Brnabić razgovarala je sa specijalnom predstavnicom generalnog sekretara UN i šeficom Unmika Karolin Zijade o političkoj situaciji na Kosovu i istakla da su blagovremene reakcije UN veoma važne, uz jasnu i nedvosmislenu osudu provokacija i jednostranih akata.

Pročitajte još:

Brnabić je kazala da su UN najznačajnija međunarodna organizacija u kontekstu očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta i da redovno razmatranje situacije na Kosovu u Savetu bezbednosti potvrđuje da je stanje na terenu nestabilno, sa učestalim incidentima i napadima na Srbe, kao i na ugroženost njihove imovine, saopštila je Vlada.

Premijerka je podsetila Zijade na uskraćeno pravo glasa Srbima sa Kosova, kada im je onemogućeno da se izjasne na referendumu i na izborima ove godine, a izrazila je očekivanje da će aktuelna politička i bezbednosna situacija biti predstavljena na objektivan i transparentan način u Izveštaju generalnog sekretara UN o radu Unmika na sednici Saveta bezbednosti u oktobru.

Srbija se zalaže za poštovanje principa međunarodnog prava i primenu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti i nastaviće da ulaže napore za očuvanje mira i stabilnosti, rekla je Brnabić i dodala da je Beograd potpuno posvećen dijalogu i istovremeno očekuje da Priština ispuni preuzete obaveze Briselskim sporazumom.

Zijade je poručila da će Unmik nastaviti angažovanje na postizanju mirnije i prosperitetnije budućnosti kroz unapređenje poštovanja ljudskih prava i izgradnju poverenja među zajednicama, a potvrdila je posvećenost Unmika podršci dijalogu, koji se pod pokroviteljstvom EU vodi radi postizanja kompromisnog rešenja.

Ona je posebno naglasila neophodnost dijaloga i poštovanja postignutih sporazuma, što uključuje i formiranje Zajednice srpskih opština.

Komentari

Vaš komentar